Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion
Kursen ger en översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd och dess påverkan på landskapets utformning.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TD0008
Läsåret 2024/2025
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10280)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10258)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10258)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10326)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10185)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10281)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion (TD0008-10288)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0008 Maten i dagens och morgondagens samhälle - en introduktion, 15,0 Hp
Food in today’s and tomorrow’s society - an introductionÄmnen
Trädgårdsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skriftlig tentamen och deltagande på seminarier | 10,0 | 0100 |
Individuellt skriftligt projektarbete och quiz | 5,0 | 0200 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Målet med kursen är att ge kunskaper om matkultur och matproduktion i dagens och morgondagens samhälle, ur olika vetenskapliga perspektiv. Kursen ger en översikt som spänner över olika aspekter om mat; från molekylära och genetiska aspekter till odlingslandskapets roll och konsumentbeteenden.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna förstå mat ur ett hållbarhetsperspektiv: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Detta behandlas från individnivå till global nivå, liksom från småskaligt till storskaligt. Studenten skall kunna redogöra för och diskutera:
• De basala principerna för matproduktion, både ur ett urbant och ur ett landsbygdsperspektiv.
• Vilka matval som idag rekommenderas som mest hälsosamma, och hur matens nyttighet påverkas av hur man odlar och processar mat.
• Matens påverkan på ens relationella och mentala hälsa
• Vilka aktörer som finns i livsmedelskedjan och vilka deras relationer är till varandra.
• Hur maten påverkar samhället och landskapet.
• Vilka faktorer som påverkar konsumentens val av produkter och vilka effekter av dessa val som kan ses i landskapet.
• Vilka utvecklingsvägar finns på livsmedelsområdet givet de trender som påverkar hela livsmedelssystemet.
• Hur matens säkerhet och framtida tillgång till mat kan tryggas.
Innehåll
Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta genom föreläsningar, seminarier, uppgifter i grupp och individuellt.
Kursen ger en översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd och dess påverkan på landskapets utformning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen utgörs av skriftlig examination, deltagande i seminarier samt deltagande i övriga obligatoriska moment. För godkänd kurs fordras godkänt resultat på skriftlig examination, godkänt deltagande i seminarier samt aktivt deltagande i övriga obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på halvfart och på eftermiddagar.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling