Maten idag och i morgon, från olika perspektiv
Information från kursledaren
210531:
Hej
Nu är det bara en dryg vecka till kursstart; tisdag 8/6 kl. 17.00-19.00. Om du är antagen, men ännu inte har gått in på lärplattformen Canvas (se nedan), så vore det bra om du kan göra det snart, så att du får tillgång till all information om kursen, inte minst länken till det första kurstillfället online via Zoom. Glöm heller inte att du måste registrera dig på kursen.
Om du är antagen, men har upptäckt att du inte har möjlighet att gå kursen, så vore det bra om du kan meddela kursledare Marie Olsson detta: Marie.Olsson@slu.se eftersom då kan platsen gå till någon annan som vill gå kursen, och vi har många som står på reservplats.
Har du några frågor angående kursen, så är du mycket välkommen att kontakta mig.
Vänliga hälsningar, Marie
-------------------------------------------------------------
Hej
Nu har antagningsbeskeden gått ut, och jag vill välkomna dig som har blivit antagen till kursen!
Årets sommarkurs Maten idag och i morgon, från olika perspektiv kommer att innehålla moment där du studerar självständigt när det passar dig bäst, och en del moment som är obligatoriska att närvara vid en viss andel. Kursen är upplagd enligt följande:
• Ett kurstillfälle per vecka, och till detta tillfälle skall kurslitteraturen till detta avsnitt vara inläst. Först en inledande föreläsning, och sedan seminarium med diskussioner i grupp. Tiden blir kl. 17-19 på tisdagar. Du måste vara med på ett visst antal av dessa. Dessa sker via internet och mötesverktyget Zoom.
• Efter varje tillfälle finns det ett quiz på lärplattformen Canvas, som skall göras. Dessa kan göras när du har möjlighet.
• Kursen avslutas med en skriftlig hemtentamen under ca en vecka, med mer övergripande frågor.
För godkänd kurs krävs :
Godkänt deltagande i kurstillfällen (minst 50% av tillfällena)
Godkänt resultat på individuella quiz-uppgifter (minst ca 85% av tillfällena)
Godkänt resultat på skriftlig examination (hemtentamen, som kommer att vara i slutet av augusti)
Via lärplattformen Canvas kommer du att få ytterligare information, och där hittar du även kurslitteraturlistan. Glöm inte att registrera dig på kursen!
Här finns mer information:
Registrering på kursen efter antagningsbeskedet:
När du har antagits till en kurs måste du först tacka ja till din plats för att behålla den. Därefter måste du också registrera dig på kursen, och då får du också tillgång till Canvas (se nedan). Här hittar du information om hur detta går till:
https://student.slu.se/regler-rattigheter/rattigheter-och-skyldigheter/att-tanka-pa/
Zoom
Vi kommer att använda oss av Zoom, som är ett mötesverktyg för e-möten med möjlighet att kommunicera via video, audio och chatt. För din del innebär det oftast att du bara ansluter via en länk. Länkarna hittar du på Canvas, under en särskild modul. Här hittar du mer information om Zoom (se ”Börja använda Zoom”, samt de olika guiderna som finns nederst på sidan):
Programvara och verktyg för studier och distansundervisning | Studentwebben (slu.se)
Föreläsningarna och seminarierna kommer inte att spelas in enligt SLU:s juridiska rekommendationer för distansundervisning. Orsaken till detta är studenters integritet (de skulle finnas med på filmen) och att juridiskt blir filmerna offentliga handlingar.
Canvas
Canvas är den lärplattform som vi kommer att använda oss av på kursen. Här kommer du att hitta den mesta informationen om kursen, och endast en mindre del kommer att finnas på kurshemsidan. På Canvas kommer du också kunna lägga upp svaren på de uppgifter som du gör under kursens gång. Här hittar du mer information om Canvas:
https://student.slu.se/studier/utbildningssystem/canvas-larplattform/
Vi ses!
Vänliga hälsningar, Marie Olsson, kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TD0013-50089 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TD0013
Läsåret 2023/2024
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50177)
2024-06-03 - 2024-09-01
Läsåret 2022/2023
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50099)
2023-06-05 - 2023-08-27
Läsåret 2021/2022
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50095)
2022-06-06 - 2022-08-28
Läsåret 2019/2020
Maten idag och i morgon, från olika perspektiv (TD0013-50087)
2020-06-08 - 2020-08-30
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0013 Maten idag och i morgon, från olika perspektiv, 7,5 Hp
Food today and tomorrow, from different perspectivesÄmnen
Trädgårdsvetenskap Livsmedelsvetenskap Trädgårdsvetenskap LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Hemtentamen | 3,5 | 0102 |
Obligatoriska moment | 4,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Målet med kursen är att ge introducerande kunskaper om matkultur och matproduktion i dagens och morgondagens samhälle, ur olika vetenskapliga perspektiv. Kursen ger en översikt som spänner över olika aspekter om mat; från molekylära och genetiska aspekter till odlingslandskapets roll och konsumentbeteenden.
Efter genomgången kurs ska studenten ha en översiktlig förståelse för mat ur olika perspektiv: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Studenten skall även ha fått en insikt i hållbarhetsfrågor. De olika ämnesområdena behandlas från individnivå till global nivå, liksom från småskaligt till storskaligt. Studenten skall kunna översiktligt redogöra för, och diskutera:
• De basala principerna för matproduktion, både ur ett urbant och ur ett landsbygdsperspektiv.
• Hur matens säkerhet kan tryggas, liksom livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt.
• Vilka matval som idag rekommenderas som mest hälsosamma, och hur matens nyttighet påverkas av hur man odlar och processar mat.
• Matens påverkan på relationell och mental hälsa
• Vilka aktörer som finns i livsmedelskedjan och vilka deras relationer är till varandra.
• Hur maten påverkar samhället och landskapet.
• Vilka faktorer som påverkar konsumentens val av produkter och vilka effekter av dessa val som kan ses i landskapet.
• Vilka utvecklingsvägar finns på livsmedelsområdet givet de trender som påverkar hela livsmedelssystemet.
Innehåll
Kursen kommer att tillhandahålla en generell kunskap inom flera olika vetenskapliga discipliner och sätta samman dessa till ett helhetsperspektiv. Detta sker genom föreläsningar med påföljande diskussion på distans, litteratur samt individuellt uppgifter.
Kursen ger en introducerande översikt över matkultur och matproduktion idag, och behandlar hur mat produceras, samt hur olika sätt att producera, hantera och processa påverkar matens kvalitet och näringsinnehåll. Livsmedelsförsörjning i Sverige och globalt tas upp på kursen, liksom orsaker till matsvinn. Hur konsumenters matval påverkar hälsan behandlas, liksom matens påverkan på människors relationer och mentala hälsa, samt betydelsen av säkra livsmedel. Ekonomiska aspekter belyses genom värdekedjan av mat och relationer mellan olika aktörer. Kursen ger även en översiktlig orientering i möjliga framtida utvecklingsmöjligheter av matproduktion i urban miljö och på landsbygd, och dess påverkan på landskapets utformning.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen utgörs av skriftlig examination (distans), deltagande i vissa kurstillfällen (distans), samt deltagande i övriga obligatoriska moment (distans). För godkänd kurs fordras godkänt resultat på skriftlig examination, godkänt deltagande i kurstillfällen samt godkänt resultat på individuella uppgifter.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen ges på halvfart under sommartermin.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Medansvariga:
Litteraturlista
- Kurslitteraturen kommer att bestå av artiklar och websidor. Ingen särskild kursbok kommer att användas Kommentar: Den fullständiga litteraturlistan kommer att finnas tillgänglig via lärplattformen Canvas.