Pomologi - skörd, lagring och förädling
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Andra kursvärderingar för TD0015
Läsåret 2023/2024
Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10259)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10335)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10327)
2021-08-30 - 2022-01-16
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0015 Pomologi - skörd, lagring och förädling, 7,5 Hp
Pomology - harvest, post harvest and plant breedingÄmnen
TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Obligatoriska moment | 3,0 | 0001 |
Projektarbete | 4,5 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge en introduktion till de teoretiska och praktiska grunderna inom fruktträdsodling i Sverige. Kursen behandlar främst frukten och höstaspekterna av fruktodling - från fruktidentifikation, skörd och lagring till marknaden och växtförädling. Genom kursen får studenten kunskap om den inhemska produktionen av frukt och hantverket som ligger bakom produktionen. Studenten ska också få en större förståelse för den hortikulturella näringens potential och förutsättningar i stort.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
-Identifiera och beskriva de vanligaste fruktsorterna -Redogöra för de viktigaste faktorerna som påverkar frukten vid skörd och lagring samt argumentera för vilka åtgärder som bör sättas in, och varför
- Identifiera de vanligaste sjukdomarna och skadorna på frukt samt föreslå åtgärder
-Beskriva de marknadsaspekter som är avgörande för fruktproduktion och vilka nytto- och hälsoaspekter det finns kring frukt
-Beskriva processen för hur framtagning av nya sorter går till samt redogöra för hur fruktkvalitet och näringsinnehåll påverkar konsumtion och produktförädling.
Innehåll
Huvuddelen består av föreläsningar och övningar på distans vilka kompletteras praktiska moment på campus, på företag och i fruktodlingar.
Pomologi är läran om odlingen och nyttjandet av fruktträd så som äpple och päron. Fruktträden är inte bara viktiga ur ett svenskt hortikulturellt perspektiv på professionell- och amatörnivå, utan har också en djup kulturell förankring hos den breda massan. Kursen fokuserar på frukten, inklusive identifikation, skörd, lagring och förädling. Den berör även fruktodling kopplat till hållbarhet, nationell produktion, småskalighet och självhushållning. Ämnet är uppdelat på två systerkurser med en 7,5 hp kurs på våren som fokuserar på trädet, inklusive odling, beskärning, förökning och växtskydd. Tanken är att studenten ska kunna följa värdekedjan för svenskproducerad frukt, och odlingen i hemträdgård, under ett år. Kurserna kan läsas i oberoende ordning. Därmed ska studenten få en förståelse för odling och produktion av frukt samt ges färdigheter direkt kopplade till odling och post harvest.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt på obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen hålls på kvartsfart över en termin.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Litteratur som ingår i kursen, förutom ppt-presentationer av respektive föreläsare
5 sept
Skytte af Sätra, J., Hjalmarsson, I. och Garkava-Gustavsson, L. (2020). Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktbland. LTV-fakultetens faktablad, 2020:12.
**19 sept **
Hjalmarsson, I. (2019). Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. Biodiverse. 24 (2), 22-23.
POM – Programmet för odlad mångfald. (2009). Här bevaras våra svenska fruktsorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/har-bevaras-vara-svenska-fruktsorter.pdf
Pometets æblenøgle. http://aeblenoeglen.science.ku.dk/
Deskriptorlista päron https://www.ecpgr.cgiar.org/resources/ecpgr-publications/publication/ecpgr-characterization-and-evaluation-descriptors-for-pear-genetic-resources-2022
Deskriptorlista äpple https://www.ecpgr.org/fileadmin/bioversity/publications/pdfs/2022_ECPGR_Malus_descriptors_final.pdf
Hjalmarsson, I. (2019). Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use. Proc. Latvian Acad. Sci., Section B, Volume 73, No 3. https://sciendo.com/article/10.2478/prolas-2019-0033
Historiska berättelser om våra äpplesorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/gk-historiska-berattelser-2015_12_18_low.pdf
Juläpplen
’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’
Sannahedspäron
3 okt
Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel XII.4; XII.5 + 5.1; XII.7
https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf
Sjöstrand J. (2021). Improving storability and quality of Swedish apples. Introductory paper, SLU. https://pub.epsilon.slu.se/21779/1/sj%C3%B6strand_j_210128.pdf
Mditshwa A, Fawole OA, and Opara UL. (2018). Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review. Food Packaging and Shelf Life 16 (2018) 59–68.
https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.01.011
**17 okt **
Tahir I. (2017). Lagringsförluster hos svensk frukt. LTV-fakultetens faktablad, 2017:16. https://pub.epsilon.slu.se/14685/13/tahir_i_171102_1.pdf
Tahir I. (2014). Vad är det som förtär äpple under lagring? Rapport 2014:14, Alnarp. https://pub.epsilon.slu.se/11224/17/tahir_i_140605.pdf
31 okt
Porter, M.E. (1990) The competitive advantage of nations. http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf
The Swedish Market Fresh Fruit and Vegetables
Livsmedelsverket, 2020. Indikatorer på matvanorna i befolkningen. L – 2020 nr 21
Jordbruksverket, 2016. Marknadsöversikt 2016 Frukt och grönsaker. Rapport 2016:22
https://www2.jordbruksverket.se/download/18.c005327157b9796407abc7d/1476427356306/ra16_22.pdf
Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel I och XIII
https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf
**14 nov **
Kvalitet:
SJV; handelsnormer:
kv39v2.pdf (jordbruksverket.se)
Handelsnorm för äpplen - Jordbruksverket
Handelsnorm för päron - Jordbruksverket
Läs dessa översiktligt.
Sensorisk kvalitet:
El Hadi, M.A.M.; Zhang, F.-J.; Wu, F.-F.; Zhou, C.-H.; Tao, J. Advances in Fruit Aroma Volatile Research. Molecules 2013, 18, 8200-8229. https://doi.org/10.3390/molecules18078200
Läs översiktligt, med fokus på
- Vilka faktorer påverkar smakutvecklingen?
- Vilka är de viktigaste grupperna av ämnen som ger smak?
- Från vilka ämnesgrupper i frukten utvecklas smakämnen?
I avsnitt 2.2 läs endast om äpple och päron.
Rumpunen, K. 2023. Smaken hos äpplemust. https://www.eldrimner.com/core/files/Smaken%20i%20äppelmust-%20TM%202-%202023.pdf
Hälsoeffekter:
Vallée Marcotte et al. 2022. Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu14040821
Bondonno et al, 2018. Trends in Food Science &Technology 69 (2017) 243-256. The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds.
Läs introduktionen på artikel, hela avsnitt 1 (fokusera på de olika grupperna av komponenterna snarare än detaljer), avsnitt 2.1 + 2.1.1 + 2.7, hela avsnitt 3 och 4. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012
Vidal et al., 2019. The mycotoxin patulin: An updated short review on occurrence, toxicity and analytical challenges. Food and Chemical Toxicology 129, 249–256
Läs abstract, avsnitt 1, avsnitt 2 (här observera tabell 2 och tabell 3, resten översiktligt), avsnitt 5.
https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.04.048
**28 nov **
Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet.
https://pub.epsilon.slu.se/12448/7/rumpunen_k_150723.pdf
Rumpunen, K. (2015) Fakta om musttillverkning: Enkla analyser. https://pub.epsilon.slu.se/12444/7/rumpunen_k_150722.pdf
Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Krossning https://pub.epsilon.slu.se/12449/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150723.pdf
Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pressning https://pub.epsilon.slu.se/12452/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150722.pdf
Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning https://pub.epsilon.slu.se/12455/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150724.pdf
Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Fyllning https://pub.epsilon.slu.se/12454/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150721.pdf
Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pastörisering https://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf
Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Märkning https://pub.epsilon.slu.se/12453/7/rumpunen_k_150724.pdf
Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys https://pub.epsilon.slu.se/12451/7/rumpunen_k_150721.pdf
5 dec
Karl et al. 2022. The biochemical and physiological basis for hard cider apple fruit quality. https://doi.org/10.1002/ppp3.10317
**Lästips om du vill veta mer**
Inger Hjalmarsson (2019) Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. SLU/Nationella Genbanken, 174 s. https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/bocker/aldre-applesorter-for-dagens-tradgardar/
Pris: 150 kr inkl porto
Inger Hjalmarsson (2020) Plommon – folkhemsfrukt som fallit i glömska. Natur & Trädgård 35 (2), 16-35. https://naturochtradgard.se/produkt/natur-tradgard-nr-2-2020/ Pris: 79 kr
**Ibrahim Tahir **(2014) Fruktodling och efterskördsbehandling. Jordbruksverket, 291 s. https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf
**Anton Nilsson (1987) **Våra äpplesorter. Nordiska museet/Allmänna förlaget AB. Andra upplagan. ISBN 9789138097274.
Görel Kristina Näslund (2010) Svenska äpplen. Kärnhuset. http://www.karnhuset.com/https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/
Görel Kristina Näslund och Gullmar Henäng (2023) Fler svenska äpplen. Sveriges Pomologiska Sällskap https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/
Niklas Medin. Päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker
Niklas Medin. Fler päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker
Ron B. H. Wills and John B. Golding (2016) Postharvest - An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit and Vegetables. CABI. ISBN 9781786391483. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20163314760
Jolicoeur, C. 2013. The new cider maker’s handbook. A comprehensive guide for craft producers. Chelsea Green Publishing. ISBN: 9781603584739
Jolicoeur, C. 2022. Cider planet. Exploring the producers, practices, and unique traditions of craft cider and perry from around the world. Chelsea Green Publishing. ISBN: 9781645021414