Ny sökning
TD0015

Pomologi - skörd, lagring och förädling

Kursvärdering

Kursvärderingen är ännu inte aktiverad

Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02

Andra kursvärderingar för TD0015

Läsåret 2023/2024

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10259)

2023-08-28 - 2024-01-14

Läsåret 2022/2023

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10335)

2022-08-29 - 2023-01-15

Läsåret 2021/2022

Pomologi - skörd, lagring och förädling (TD0015-10327)

2021-08-30 - 2022-01-16

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Litteratur som ingår i kursen, förutom ppt-presentationer av respektive föreläsare

5 sept

Skytte af Sätra, J., Hjalmarsson, I. och Garkava-Gustavsson, L. (2020). Släktforskning bland svenska äpplesorter - ny teknik avslöjar gamla släktbland. LTV-fakultetens faktablad, 2020:12.

**19 sept **

Hjalmarsson, I. (2019). Äldre frukt- och bärsorter – ett kulturarv värt att bevara. Biodiverse. 24 (2), 22-23.

POM – Programmet för odlad mångfald. (2009). Här bevaras våra svenska fruktsorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/har-bevaras-vara-svenska-fruktsorter.pdf

Pometets æblenøgle. http://aeblenoeglen.science.ku.dk/

Deskriptorlista päron https://www.ecpgr.cgiar.org/resources/ecpgr-publications/publication/ecpgr-characterization-and-evaluation-descriptors-for-pear-genetic-resources-2022

Deskriptorlista äpple https://www.ecpgr.org/fileadmin/bioversity/publications/pdfs/2022_ECPGR_Malus_descriptors_final.pdf

Hjalmarsson, I. (2019). Plum cultivars in Sweden: history and conservation for future use. Proc. Latvian Acad. Sci., Section B, Volume 73, No 3. https://sciendo.com/article/10.2478/prolas-2019-0033

Historiska berättelser om våra äpplesorter https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/gront-kulturarv/gk-historiska-berattelser-2015_12_18_low.pdf

Juläpplen

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/julapplen/

’Påskpäron’ och ’Gult Äggplommon’

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/paskparon-och-aggplommon/

Sannahedspäron

https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/i-blickfanget-arkiv/sannahedsparon/

3 okt

Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel XII.4; XII.5 + 5.1; XII.7

https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

Sjöstrand J. (2021). Improving storability and quality of Swedish apples. Introductory paper, SLU. https://pub.epsilon.slu.se/21779/1/sj%C3%B6strand_j_210128.pdf

Mditshwa A, Fawole OA, and Opara UL. (2018). Recent developments on dynamic controlled atmosphere storage of apples—A review. Food Packaging and Shelf Life 16 (2018) 59–68.

https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.01.011

**17 okt **

Tahir I. (2017). Lagringsförluster hos svensk frukt. LTV-fakultetens faktablad, 2017:16. https://pub.epsilon.slu.se/14685/13/tahir_i_171102_1.pdf

Tahir I. (2014). Vad är det som förtär äpple under lagring? Rapport 2014:14, Alnarp. https://pub.epsilon.slu.se/11224/17/tahir_i_140605.pdf

31 okt

Porter, M.E. (1990) The competitive advantage of nations. http://www.economie.ens.fr/IMG/pdf/porter_1990_-_the_competitive_advantage_of_nations.pdf

The Swedish Market Fresh Fruit and Vegetables

https://www.kommerskollegium.se/globalassets/publikationer/market-studies/market-study-fruit-and-veg.pdf

Livsmedelsverket, 2020. Indikatorer på matvanorna i befolkningen. L – 2020 nr 21

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-21-indikatorer-pa-matvanorna-i-befolkningen.pdf

Jordbruksverket, 2016. Marknadsöversikt 2016 Frukt och grönsaker. Rapport 2016:22

https://www2.jordbruksverket.se/download/18.c005327157b9796407abc7d/1476427356306/ra16_22.pdf

Tahir, I. 2014. Fruktodling och efterskördbehandling, kapitel I och XIII

https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

**14 nov **

Kvalitet:

SJV; handelsnormer:

kv39v2.pdf (jordbruksverket.se)

Handelsnorm för äpplen - Jordbruksverket

Handelsnorm för päron - Jordbruksverket

Läs dessa översiktligt.

Sensorisk kvalitet:

El Hadi, M.A.M.; Zhang, F.-J.; Wu, F.-F.; Zhou, C.-H.; Tao, J. Advances in Fruit Aroma Volatile Research. Molecules 2013, 18, 8200-8229. https://doi.org/10.3390/molecules18078200

Läs översiktligt, med fokus på

- Vilka faktorer påverkar smakutvecklingen?

- Vilka är de viktigaste grupperna av ämnen som ger smak?

- Från vilka ämnesgrupper i frukten utvecklas smakämnen?

I avsnitt 2.2 läs endast om äpple och päron.

Rumpunen, K. 2023. Smaken hos äpplemust. https://www.eldrimner.com/core/files/Smaken%20i%20äppelmust-%20TM%202-%202023.pdf

Hälsoeffekter:

Vallée Marcotte et al. 2022. Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu14040821

Bondonno et al, 2018. Trends in Food Science &Technology 69 (2017) 243-256. The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds.

Läs introduktionen på artikel, hela avsnitt 1 (fokusera på de olika grupperna av komponenterna snarare än detaljer), avsnitt 2.1 + 2.1.1 + 2.7, hela avsnitt 3 och 4. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012

Vidal et al., 2019. The mycotoxin patulin: An updated short review on occurrence, toxicity and analytical challenges. Food and Chemical Toxicology 129, 249–256

Läs abstract, avsnitt 1, avsnitt 2 (här observera tabell 2 och tabell 3, resten översiktligt), avsnitt 5.

https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.04.048

**28 nov **

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Råvara och råvarukvalitet.

https://pub.epsilon.slu.se/12448/7/rumpunen_k_150723.pdf

Rumpunen, K. (2015) Fakta om musttillverkning: Enkla analyser. https://pub.epsilon.slu.se/12444/7/rumpunen_k_150722.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Krossning https://pub.epsilon.slu.se/12449/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150723.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pressning https://pub.epsilon.slu.se/12452/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150722.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Blandning och klarning https://pub.epsilon.slu.se/12455/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150724.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Fyllning https://pub.epsilon.slu.se/12454/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150721.pdf

Hagström, G. och Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Pastörisering https://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Märkning https://pub.epsilon.slu.se/12453/7/rumpunen_k_150724.pdf

Rumpunen, K. (2015). Fakta om musttillverkning: Egenkontroll och riskanalys https://pub.epsilon.slu.se/12451/7/rumpunen_k_150721.pdf

5 dec

Karl et al. 2022. The biochemical and physiological basis for hard cider apple fruit quality. https://doi.org/10.1002/ppp3.10317


**Lästips om du vill veta mer**

Inger Hjalmarsson (2019) Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. SLU/Nationella Genbanken, 174 s. https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/bocker/aldre-applesorter-for-dagens-tradgardar/

Pris: 150 kr inkl porto

Inger Hjalmarsson (2020) Plommon – folkhemsfrukt som fallit i glömska. Natur & Trädgård 35 (2), 16-35. https://naturochtradgard.se/produkt/natur-tradgard-nr-2-2020/ Pris: 79 kr

**Ibrahim Tahir **(2014) Fruktodling och efterskördsbehandling. Jordbruksverket, 291 s. https://pub.epsilon.slu.se/11870/7/tahir_ibrahim_150213.pdf

**Anton Nilsson (1987) **Våra äpplesorter. Nordiska museet/Allmänna förlaget AB. Andra upplagan. ISBN 9789138097274.

Görel Kristina Näslund (2010) Svenska äpplen. Kärnhuset. http://www.karnhuset.com/https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/

Görel Kristina Näslund och Gullmar Henäng (2023) Fler svenska äpplen. Sveriges Pomologiska Sällskap https://svepom.se/bocker-och-trycksaker/

Niklas Medin. Päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker

Niklas Medin. Fler päronporträtt. Pris: 100 kr (porto/frakt tillkommer). Finns på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida. https://svepom.se/bocker-och-trycksaker

Ron B. H. Wills and John B. Golding (2016) Postharvest - An Introduction to the Physiology and Handling of Fruit and Vegetables. CABI. ISBN 9781786391483. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20163314760

Jolicoeur, C. 2013. The new cider maker’s handbook. A comprehensive guide for craft producers. Chelsea Green Publishing. ISBN: 9781603584739

Jolicoeur, C. 2022. Cider planet. Exploring the producers, practices, and unique traditions of craft cider and perry from around the world. Chelsea Green Publishing. ISBN: 9781645021414

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Trädgårdsvetenskap
Kurskod: TD0015 Anmälningskod: SLU-10065 Plats: Alnarp Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för växtförädling Studietakt: 25%