Denna webbplats använder kakor (cookies), som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Andra är valbara.
Kursen syftar till att ge dig en övergripande kunskap om det svenska energisystemet. Som student kommer du att få en inblick i några av de många delar som berör vårt energisystem, både vad gäller tillförsel till energisystemet från olika energikällor och användning av energi i olika sektorer. Kursen innehåller också en introduktion till datorer, introduktion till vetenskapligt skrivande samt introduktion det framtida yrket som civilingenjör. I kursen ingår gästföreläsningar av inbjudna experter, seminarier och övningar i skriftlig och muntlig redovisning, grupparbeten, datorövningar och ett tiotal studiebesök under en tredagars studieresa till Dalarna.
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Grundnivå (G1N)
Betygsskala
5 / 4 / 3 / U
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
Svenska
Förkunskapskrav
Enligt fordringar för antagning till civilingenjörsprogrammet i energisystem eller motsvarande.
Mål
Kursens syfte är att ge en övergripande kunskap om det svenska energisystemet. Kursen ska även introducera studenten till studier vid universitetet, samt introducera studenten till ingenjörsmässiga arbetsmetoder och till det framtida yrket som civilingenjör.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
resonera kring samhällets energibehov och tillgängliga energikällor
självständigt och i samarbete med andra kunna identifiera, formulera och dela upp problemställningar och utifrån detta söka kunskap för att analysera dagens och framtidens energisystem, samt redovisa resultaten skriftligt och muntligt
redogöra för några aktuella problemställningar och metoder, som civilingenjörer inom energisystem arbetar med
visa förmåga att använda datorer, datorsystem och biblioteksdatabaser som används under utbildningen samt förklara de regler som gäller för datoranvändning vid såväl Uppsala universitet som SLU.
Innehåll
Föreläsningar som behandlar begreppet energisystem, olika energikällor och energislag samt industrins och samhällets energibehov
Studiebesök på energiindustrier och företag
Grupparbeten som genomförs i samband med studiebesök och redovisas skriftligt
Seminarier och övningar i vetenskapligt skrivande och muntlig presentation
Seminarier och övningar i ingenjörsmässiga arbetsmetoder och det framtida yrket som civilingenjör
Att formulera en problemställning och analysera en utvald del av dagens eller det framtida energisystemet, där resultaten redovisas muntligt och skriftligt i en uppsats
Datorintroduktion och introduktion till biblioteks- och informationssökning
Övningsuppgift där studenten får analysera sin energianvändning
Obligatoriska moment är studiebesök, seminarier och datorintroduktion.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av uppsats, godkänd skriftlig redovisning av grupparbete och övningar, deltagande i obligatoriska moment samt godkänd tentamen.
Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.
• Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.
Övriga upplysningar
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Kurskod: TN0333Anmälningskod: SLU-10190Plats: UppsalaDistanskurs: NejUndervisningsspråk: SvenskaAnsvarig institution: Institutionen för energi och teknikStudietakt: 35%