Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer
Information från kursledaren
Introduction lecture practical preparation
Dear Students! Please have a look at https://student.slu.se/en/ You can find information about Ultuna campus if you are new and what coronavirus-associated precautions should be taken. If you have symptoms and can not attend the introduction lecture, but still would like to participate, please let me know. I will create an online room so you can participate from home. Best regards, Evgheni Ermolaev
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TN0354-10253 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TN0354
Läsåret 2024/2025
Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer (TN0354-10293)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer (TN0354-10408)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer (TN0354-10210)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer (TN0354-10221)
2021-08-30 - 2022-01-16
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0354 Hållbar teknik för låg- och medelinkomstländer, 7,5 Hp
Sustainable technologies for low- and medium income countriesÄmnen
Teknologi Miljövetenskap Teknologi MiljövetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- Kunskaper motsvarande 120 hp i teknologi/teknik och/eller naturvetenskap- Engelska 6
Mål
Kursens mål är att ge kunskap och förståelse för teknik för hållbar utveckling, samt användning av förnybara resurser i låg- och medelinkomstländer. Kursen fokuserar på produktion och förädling av livsmedel samt på förnybar energi. Kursen syftar särskilt till att förbereda eleverna inför arbete med tekniköverföring och utveckling, exempelvis inom ramen för utbytesprogram, fältstudier och konsultation.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
identifiera socioekonomiska och miljömässiga aspekter av hållbar utveckling i med låg- och medelinkomstländer,
analysera resursflöden i form av näringsämnen, vatten eller energi i småskaliga landsbygds- och stadsmiljöer i låg- och medelinkomstländer, samt
föreslå metoder för utvärdering och utveckling av lösningar för förbättrad resurseffektivitet med tonvikt på livsmedelssystemet och dess behov av näringsämnen, vatten- eller energiresurser.
Innehåll
Kursen har en studentcentrerad och deltagande inlärningsstrategi, baserad på fallstudier och grupparbete för att stimulera självständiga studier. Innehållet omfattar allmänna aspekter av hållbar utveckling och specifika ämnen som relaterar till mat, näringsämnen, vatten eller energiresurser.
Generella aspekter av hållbar utveckling i låg- och medelinkomstländer:
Deltagande forskning och metoder för resurshantering,
Socioekonomiska aspekter av hållbar utveckling, inklusive resiliens och genus
Utveckling av hållbara jordbrukssystem, tekniköverföring och mekanisering
Specifika ämnen relaterade till mat, näringsämnen, vatten och energiresurser kommer att tas upp:
Småskalig teknik förnybar energi
Förnybar energi, inklusive trädbränslen, träkol, biogas och solenergi
Dragdjur som kraftkälla för transport, jordbearbetning, förädling och bevattning
Småskalig teknik för produktiv avfalls- och avloppshantering
Säkra sanitetssystem, inklusive insamling, transport och behandling
Återcirkulering av näringsämnen och vatten, t.ex. torr urin, insektsproduktion eller maskkompostering
Teknik för småskalig transport, logistik och hantering av värdekedjan
Koldioxidsnåla transportmedel och intermediära transportmedel (Intermediate modes of transport, IMT)
Tekniker för beredning och förädling efter skörd (post-harvest technologies)
Logistiklösningar för landsbygden
Småskalig teknik för dricksvattenhantering
Teknik för dricksvattenförsörjning och -distribution
Integrerade metoder för vattenhantering och förnybar energi
Kursen är schemalagd med ett begränsat antal seminarier. Dessa seminarier är studentdrivna, organiserade med inslag av "flipped classroom"-metodik och behandlar specifika teman; generella aspekter av hållbar utveckling i låg- och medelinkomstländer eller specifika ämnen relaterade till resursflöden. I inledningen presenteras ett fall (t.ex. en by) och utmaningar och forskningsfrågor identifieras i relation till livsmedelssystemet och resursflöden av näringsämnen, vatten och energi. I en projektuppgift arbetar eleverna i grupper med fokus på olika aspekter av detta fall. Först utvecklas teori och projektplanering, vilka presenteras och diskuteras vid ett seminarium. Därefter genomförs och presenteras projektarbetet. I kursens avslutande fas bildas tvärgrupper för att syntetisera integrerade lösningar med en helhetssyn på de aspekter som behandlats av de olika grupperna.
Deltagande i introduktion, seminarier och presentationer är obligatoriskt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen omfattar seminarier samt muntlig och skriftlig redovisning av projektuppgift.
För godkänd kurs krävs
Godkänd muntlig och skriftlig presentation av projektuppgift
Godkänt deltagande i seminarier
Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Marking scale
5: Pass with Distinction, 4: Pass with Credit, 3: Pass, U: Fail
Objectives
The objective of the course is to develop knowledge and understanding of technologies for sustainable development and utilisation of renewable resources in low- and medium-income countries. The course focuses on production and processing of food and renewable energy. In particular, the course aims to prepare the students towards working with technology transfer and development, e.g. in the context of exchange programs, field studies and consultancy.
After completion of the course, the student should be able to:
- identify socio-economic aspects of sustainable development in the context of low- and medium income countries;
- analyse flows of nutrient, water or energy resources in small-scale rural and urban contexts of low- and medium income countries;
- propose methods for assessment and development of solutions for improved resource efficiency with an emphasis on the food system and required nutrient, water or energy resources.
Grading criteria
Learning outcome |
Grade 3 |
Grade 4 (in addition to knowledge for grade 3) |
Grade 5 (in addition to knowledge for grade 4) |
1 |
Describe different aspects of sustainable development. |
Discuss how aspects of sustainability relate to each other. |
Discuss and evaluate aspects of sustainability, how they relate to each other and what are possible trade-offs that management faces in achieving sustainability. |
2 |
Describe alternatives for nutrient and water recycling and energy production in small-scale context. Compare different aspects of the appropriate technologies based on function and efficiency.
|
Discuss the nutrient and energy flows within the framework of circular economy. Evaluate the appropriateness of technology based on their sustainability and economic viability. |
Perform a complete assessment highlighting advantages and challenges of technologies for implementation of nutrient and water recycling and energy production with focus on sustainability, efficiency and economic viability. Discuss trade-offs and perform long-term planning including the possible impacts of climate change. |
3 |
Describe alternative solutions for improved resource efficiency with an emphasis on the food system and required nutrient, water or energy resources. |
Discuss the advantages and challenges of different solutions. Evaluate different systems and their potential for improved sustainability in rural and urban context of low- and middle income countries. |
Propose appropriate methods and use them to perform a system assessment where different parts of the system implement the studied technologies that fit together for creating a coherent solution addressing sustainability at the appropriate scale. |
Compulsory course components
The course includes introduction, seminars and presentations that will be marked in the schedule as compulsory. The project work and preparations for the seminar are compulsory. Any compulsory component of the course that is missed will have to be compensated for by handing in an additional assignment. All the compulsory components of the course have to be complete in order to obtain a final grade.
Requirement for passing the course and final credits
Activity |
Expected from student |
Part of Learning Outcome |
Grading type |
Grading (% of total) |
Credits (HEC) |
Preparation for seminars |
Completion of preparation for all compulsory seminars |
1, 2, 3 |
Pass / Fail |
15% |
3 |
Exercises |
Completion of all exercises |
2, 3 |
Pass / Fail |
10% |
|
Project work participation |
Active participation |
1, 2, 3 |
Pass / Fail |
15% |
|
Project presentation |
Presentation and opposition |
1, 2, 3 |
Grade |
30% |
4.5 |
Project report preparation |
Written report |
1, 2, 3 |
Grade |
30% |
Litteraturlista
- Literature list is available on Canvas course page [Literature list is available on Canvas course page] (https://slu-se.instructure.com/courses/2212/pages/literature-list)