Material - konstruktion och projektering
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
TN0359-30120 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för TN0359
Läsåret 2022/2023
Material - konstruktion och projektering (TN0359-30005)
2023-01-16 - 2023-03-21
Läsåret 2021/2022
Material - konstruktion och projektering (TN0359-30241)
2022-01-17 - 2022-03-23
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0359 Material - konstruktion och projektering, 15,0 Hp
Materials - Construction and DesignÄmnen
Teknologi LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Material- och konstruktionslära | 5,0 | 0101 |
Workshops och inlämningsuppgifter | 5,0 | 0103 |
Studieresa och projektarbete | 5,0 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp, varav minst 60 hp landskapsarkitektur.Mål
Syftet med kursen är att förstå, analysera och värdera olika byggnadsmaterials estetiska, tekniska och ekonomiska förutsättningar ur ett användarperspektiv.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
förklara olika byggmaterials arkitektoniska och tekniska möjligheter och begränsningar
redogöra för hur materialegenskaperna påverkas vid tillverkning, senare bearbetning och byggande
förklara materials och materialkombinationers beständighet och livslängd i olika miljöer
utföra enkla dimensioneringar genom förståelse för olika materials konstruktionsegenskaper
känna till de miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna på kort och lång sikt för olika lösningar
med datorstöd konstruera och presentera byggbara ritningar.
Innehåll
Kursen innehåller olika materialteman där natursten, betong, trä och metall behandlas mer ingående. Dessutom behandlas glas, plast, gummi och keramiska material översiktligt.
Kursen ger träning i att iaktta materialens karaktär och hur de varierar med bearbetning och samspel med andra material samt hur detta kommer till uttryck i en föreslagen konstruktion. Genom workshops skall studenten arbeta med materialen för att bättre lära känna deras karaktärer och egenskaper. I anslutning till dessa utvecklas även kunskaperna i CAD.
Besök görs på arbetsplatser i syfte att studera hur vissa material tillverkas och bearbetas, samt för att kunna reflektera över de möjligheter och begränsningar metoderna för tillverkning och bearbetning ger. Vidare studeras varje materials miljöpåverkan och underhållsbehov.
Kursen tar upp krav på och utformning av skyddsbehandling av konstruktionsmaterial, dimensionering och säkerhetsprinciper samt konstruktiv utformning av detaljer, knutpunkter och förband.
Kursen innehåller även en projektdel där ett eller flera av ovanstående material behandlas mer ingående i ett enskilt arbete. Detta arbete utförs huvudsakligen i CAD-miljö.
Studiebesök och seminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Bedömning och godkännande av individuella inlämnings-, seminarie- och projektuppgifter vilka specificerats vid kursstart. Deltagande i obligatoriska workshops/seminarier.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
• Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.• Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenterna förväntas ha grundläggande kunskaper i markprojektering, vilket är en förutsättning för att klara kursen. Studenter från landskapsingenjörsprogrammet, trädgårdsingenjörsprogrammet: design samt landskapsarkitektprogrammet uppfyller detta. Fristående studenter kan ha förvärvat kunskaper på annat sätt, men det åligger då studenten att bedöma detta, ev. i samråd med kursledaren.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Zimmermann, A. (2009). Constructing landscape : materials, techniques, structural components. Basel: Birkhäuser.
Boken säljs i servicedisken i Alnarpsgården vid kursstart för 600 kronor.
Övrig litteratur ligger på kursens Canvassida eller delas ut kostnadsfritt.