Introduktion till energisystem
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2025-02-02
Andra kursvärderingar för TN0367
Läsåret 2023/2024
Introduktion till energisystem (TN0367-10140)
2023-08-28 - 2024-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
TN0367 Introduktion till energisystem, 10,0 Hp
Introduction to energy systemsÄmnen
Teknologi TeknikUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen | 3,5 | 0001 |
Studiebesök | 1,5 | 0002 |
Datorintroduktion vid Uppsala universitet | 1,0 | 0003 |
Seminarier och uppsats | 4,0 | 0004 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Enligt fordringar för antagning till civilingenjörsprogrammet i energisystem eller motsvarande.Mål
Kursens syfte är att ge en övergripande kunskap om det svenska energisystemet. Kursen ska även introducera studenten till studier vid universitetet, samt introducera studenten till ingenjörsmässiga arbetsmetoder och till det framtida yrket som civilingenjör.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för funktion och principer hos olika tekniker för utvinning, omvandling och användning av energi samt för energibehov för olika ändamål
- utföra enkla beräkningar, rimlighetsbedömningar och uppskattningar av storleksordningar för energitekniker och energisystem
- resonera kring energisystemets förhållande till samhällets hållbarhetsutmaningar från ett systemperspektiv
- självständigt och i samarbete med andra kunna identifiera, formulera och dela upp problemställningar och utifrån detta söka kunskap för att analysera dagens och framtidens energisystem, samt redovisa resultaten skriftligt och muntligt
- redogöra för några aktuella problemställningar, metoder samt etiska överväganden som civilingenjörer inom energisystem kommer i kontakt med
- använda datorer, datorsystem och biblioteksdatabaser som används under utbildningen samt förklara de regler som gäller för datoranvändning vid såväl Uppsala universitet som SLU.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
- Energisystemet i Sverige och globalt. Grundläggande fysikaliska och tekniska energibegrepp, begreppet energisystem, olika energikällor och energislag (vattenkraft, kärnkraft, vindkraft, solenergi, bioenergi, fossila bränslen, energidistribution). Den svenska industrins och samhällets energianvändning. Storleksordningar i energisystemet.
- Tekniska, naturvetenskapliga, ekonomiska, sociala och politiska faktorer som påverkar energisystemet och dess utveckling. Energisystemets utmaningar och möjligheter för en hållbar utveckling.
- Datorintroduktion.
- Introduktion till biblioteks- och informationssökning och vetenskapligt skrivande.
- Orientering om ingenjörsmässiga arbetsmetoder och yrket som civilingenjör. Introduktion till etik för ingenjörer.
- Lika villkor avseende samtliga diskrimineringsgrunder.
- Att formulera en problemställning och analysera en utvald del av dagens eller det framtida energisystemet, samt redovisa resultaten skriftligt och muntligt.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, grupparbete, studiebesök, seminarier, övningar, litteraturstudier, redovisning, datorlaborationer.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Skriftlig kommunikation: söka och tolka litteratur samt vetenskapligt skrivande
Följande moment är obligatoriska: studiebesök, seminarier och datorintroduktion.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom studiebesök och workshop med yrkesverksamma.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig redovisning av uppsats, godkänd skriftlig redovisning av grupparbete och övningar, deltagande i obligatoriska moment samt godkänd tentamen.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för energi och teknik
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Jenkins, N. 2019. Energy Systems - A Very Short Introduction. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-881392-7
Energiläget 2022. Energimyndigheten, Eskilstuna. ISBN 978-91-7993-102-5