Speciell patologi
Kursen i speciell patologi är i huvudsak en teoretisk kurs i form av föreläsningar, fallstudier och självständigt arbete. Praktiska moment förekommer i form av fallseminarier med bl.a. mikroskopisk bedömning samt demonstrationer på salen. Föreläsningarna är uppdelade organvis (andningsorgan, matsmältning etc.) och där presenteras de viktigaste sjukdomarna i respektive del i de vanligaste djurslagen (hund, katt, häst och produktionsdjur). Vidare ges föreläsningar och demonstration av fjäderfäpatologi. Målet med kursen är att ge kunskap om de viktigaste sjukdomarnas (i respektive organsystem) orsaker, utveckling och deras påverkan på djuret som helhet. Dessutom skall studenten kunna, med korrekta medicinska uttryck, beskriva de förändringar man ser (mikroskopiskt eller med blotta ögat (makroskopiskt)). Dessa förändringar skall sedan relateras till respektive sjukdom och deras förlopp.
Information från kursledaren
Hej och välkomna till kursen Speciell patologi VM0114 VT22! Aktuell kursinformation kommer att finnas på Canvas där uppdatering sker regelbundet och ändringar annonseras via anslag.
Mvh
Sofia Tengstrand, kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
VM0114-30018 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för VM0114
Läsåret 2023/2024
Speciell patologi (VM0114-30062)
2024-01-24 - 2024-03-26
Läsåret 2022/2023
Speciell patologi (VM0114-30109)
2023-01-25 - 2023-03-28
Läsåret 2020/2021
Speciell patologi (VM0114-30087)
2021-01-27 - 2021-03-30
Läsåret 2019/2020
Speciell patologi (VM0114-30259)
2020-01-29 - 2020-04-01
Läsåret 2018/2019
Speciell patologi (VM0114-30122)
2019-01-29 - 2019-04-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
VM0114 Speciell patologi, 14,0 Hp
Veterinary pathologyÄmnen
VeterinärmedicinUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 14,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 55 hp veterinärmedicin, varav 4,5 hp immunologi.Mål
Kursen ska ge kunskap och förståelse om sjukdomars orsaker, utveckling och påverkan på djuret som helhet.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för de viktigaste sjukdomarnas orsaker (etiologi) och utveckling (patogenes) hos våra vanliga husdjur,
beskriva patologiska förändringar på makroskopisk och mikroskopisk nivå för de viktigaste sjukdomarna,
redogöra för vilka organrelaterade och systemiska effekter som sjukdomarna ger upphov till samt i relation till kliniska tecken på sjukdom,
sammanställa makroskopiska och mikroskopiska fynd till en diagnos,
använda korrekt medicinsk terminologi inom patologin.
Innehåll
Kursen omfattar teoretiska delar inkluderande föreläsningar, fallstudier och självständiga studier. Praktiskt inriktade aktiviteter omfattar fallseminarier, där mikroskopisk bedömning av patologiska förändringar ingår, och demonstrationer av obducerade fall.
Via föreläsningar och fallseminarier behandlas de viktigaste patologiska förändringarna/sjukdomarna på organ- och systemnivå. Fallseminarierna redovisas muntligt i grupp (möjlighet till övning av denna generella kompetens). Närvaro och aktivt deltagande i fallseminarierna är obligatoriska moment i kursen.
Hållbarhetsperspektiv
Kursen ger grundläggande kunskaper om de sjukdomar som drabbar våra husdjur med avseende på hur de uppstår och utvecklas. Detta är basen för att studenterna i kommande yrkesutövning ska kunna välja adekvata diagnostiska metoder och behandlingar samt utföra ett effektivt sjukdomsförebyggande arbete vilket ämnar till en hållbar djurhållning ur både etiskt, veterinärmedicinskt, biologiskt och ekonomiskt perspektiv.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskravet om 4,5 hp immunologi kan uppfyllas genom godkänt delprov "Grundläggande immunologi och lymfoida organ" inom kurs VM0113 Allmän sjukdomslära.Utöver förkunskapskraven rekommenderas att kunskaper motsvarande genomgången kurs Allmän sjukdomslära inhämtas innan kursstart.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Betygskriterier för Speciell Patologi VM 0114
Bilaga till kursplanen
Mål:
Kursen ska ge kunskap om sjukdomars orsaker, utveckling och påverkan på djuret som helhet.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- redogöra för de viktigaste sjukdomarnas orsaker (etiologi) och utveckling (patogenes) hos våra vanliga husdjur,
- beskriva patologiska förändringar på makroskopisk och mikroskopisk nivå för de viktigaste sjukdomarna,
- redogöra för vilka organrelaterade och systemiska effekter som sjukdomarna ger upphov till samt i relation till kliniska symtom,
- sammanställa makroskopiska och mikroskopiska fynd till en diagnos,
- använda korrekt medicinsk terminologi inom patologin.
Betygskriterier:
För betyget godkänt krävs att studenten:
- redogör för de viktigaste sjukdomarnas orsaker (etiologi) och huvuddragen i deras utveckling (patogenes) med användande av en huvudsakligen korrekt medicinsk terminologi,
- beskriver patologiska förändringar på makroskopisk och mikroskopisk nivå för de viktigaste sjukdomarna med användande av en huvudsakligen korrekt medicinsk terminologi samt sammanställer makroskopiska och mikroskopiska förändringar till en trolig diagnos,
- redogör för vilka organrelaterade och systemiska effekter de viktigaste sjukdomarna ger upphov till samt relationen till typiska kliniska symtom.
För betyget godkänt krävs också att studenten aktivt deltagit i obligatoriska moment under kursen.
Examinationsform: Samtliga lärandemål examineras vid en skriftlig sluttentamen.
Litteraturlista
- Föreläsningshandouts Kommentar: Se kurshemsidan på Canvas
- Medicinsk terminologi, Nordiska Bokhandelns förlag 1) Pathologic Basis of Veterinary Disease, 6th ed. Författare: James F. Zachary ISBN: 9780323357753 Kommentar: Kursbok. Används på både allmän och speciell patologi. Finns som e-bok på biblioteket och kan laddas ned som pdf.
- X-fallsbeskrivningar och litteratur Kommentar: Kommer att finnas på kurshemsidan i Canvas
- Jubb, Kennedy and Palmer's Pathology of Domestic Animals, vol 1-3, 6th ed. Kommentar: Fördjupningslitteratur