Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1374
Läsåret 2023/2024
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10448)
2023-08-28 - 2023-09-27
Läsåret 2022/2023
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10098)
2022-08-29 - 2022-09-28
Läsåret 2021/2022
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10317)
2021-08-30 - 2021-09-29
Läsåret 2020/2021
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10292)
2020-08-31 - 2020-09-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1374 Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet., 7,5 Hp
Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate.Ämnen
Miljövetenskap Biologi Biologi MiljövetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighetMål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om ekologins roll för att förstå och lösa de globala utmaningar som samhället står inför, speciellt rörande markanvändning, biologisk mångfald, matproduktion, jord- och skogsbruk.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Beskriva de grundläggande ekologiska processer som utgör förutsättningen för produktion av mat, bioråvaror och leverans av andra ekosystemtjänster.
Beskriva och ge exempel på hur globala miljöförändringar påverkar ekologiska processer.
Beskriva kopplingarna mellan produktion, ekosystemtjänster, biodiversitet och klimat.
Beskriva och exemplifiera konflikter mellan olika samhällsmål utifrån ett ekologiskt perspektiv.
Innehåll
Undervisning om grundläggande ekologiska processer och begrepp, hållbarhetsmålens ekologiska dimensioner, hållbart nyttjande av biologiska naturresurser, markanvändning och miljöpåverkan i form av föreläsningar, övningar och diskussioner i seminarieform. Frågorna belyses utifrån olika intressen och perspektiv, både rumsligt (från lokalt till globalt) och tidsmässigt (från historiskt till framtids) perspektiv.
Exkursioner till olika naturtyper och produktionssystem (skog, jordbruk, urbana grönområden) nära studieorten kommer att användas för att belysa och underlätta förståelsen för grundläggande ekologiska processer och för att bättre förstå markanvändningskonflikter i praktiken.
I inledande föreläsningar presenteras hållbarhetsmålen och de grundläggande ekologiska begreppen, såsom population, ekosystem, evolution, näringsvävar, ekosystemtjänster och ekosystemprocesser med utgångspunkt i produktionssystem. Under föreläsningar, seminarier, övningar och fallstudier diskuteras och förklaras utifrån olika markanvändningsperspektiv synergier och avvägningar (målkonflikter) mellan matproduktion, skogens nyttjande, urbanisering, biologisk mångfald, ekosystemtjänster och klimateffekter. Föreläsningar, seminarier och projektarbeten berör konflikter mellan olika samhällsmål, och hur mångfunktionella produktionssystem kan utvecklas med grund i kunskaper om ekologiska processer.
Obligatoriska moment i kursen är exkursioner, övningar, projekt och seminarier.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination rörande grundläggande ekologiska processer och hållbarhetsmål. Godkänd individuell redovisning av projektarbete, godkänd redovisning av övningsuppgifter och deltagande i obligatoriska seminarier och exkursioner.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Vissa föreläsningar, övningar och exkursioner kan komma att genomföras på engelska.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Ekologi - en introduktion
**Länk: **https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789140681256/partner/smakprov/
**Författare: **Håkan Pleijel
**ISBN: **9789140681256