Är du intresserad av den roll som djuren spelar i vårt samhälle? Vill du bidra till hållbar djurhållning? Då är det här rätt program för dig.
•Bidra till en hållbar utveckling inom djurhållning.
•Arbeta som husdjursvetare och bidra till att bevara djurens viktiga roll i samhället.
•Få möjlighet att i hög grad påverka dina studier och genom kursval skapa en unik inriktning.
PROGRAMINFORMATION
Programmet har internationell antagning och all undervisning sker på engelska.
Välkommen till ett mångsidigt program där du får lära dig hur vi bevarar den viktiga roll djuren spelar i samhället. Lantbrukets djur förser oss med mat, medan sport- och sällskapsdjur bidrar med andra värden. Oavsett vilken funktion djuren har är det viktigt att de är vid god hälsa och lämpar sig för det ändamål de har.
På detta unika masterprogram, som lockar både svenska och utländska studenter, får du den kunskap du behöver för att kunna jobba som djurvetare med fokus på husdjur. Programmet har starka kopplingar till både forskning och samhälle, och som student kan du välja en av tre inriktningar: etologi-djurvälfärd-djurskydd, genetik-avel eller nutrition-utfodring.
Efter examen kan du jobba som husdjursvetare både nationellt och internationellt. Förutom jobb inom forskning, produktutveckling och rådgivning inom jordbruk och djurhållning kommer du även att ha spännande jobbmöjligheter inom undervisning, information och journalistik.
FAKTA & BEHÖRIGHET
Namn:Husdjursvetenskap - masterprogram
Nivå:Masternivå
Språk:Engelska
Omfattning:2 år, 120 hp
Studiestart:HT 2025
Sista anmälan för internationella studenter:2025-01-15
Sista anmälan för svenska studenter:2025-04-15
Studieort:Uppsala
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:81131
Anmälningskod för internationella studenter:81132
Behörighet:
För att bli antagen till husdjursvetenskap – masterprogram krävs: Grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskild behörighet: fördjupning omfattande 90 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden: - biologi - husdjursvetenskap - lantbruksvetenskap, varav minst 30 hp husdjursvetenskap/zoologi - hippologi - djuromvårdnad - veterinärmedicin Dessutom krävs kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurs Engelska 6. Betygskrav: I ovanstående kurs krävs lägst betyget Godkänd. Detta är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå från ett svenskt lärosäte omfattande 180 högskolepoäng. För sökande från nordiska länder och vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler. Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt. För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Husdjursvetenskap – masterprogram syftar till en masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap, som är en generell examen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Student som uppfyller fordringarna för masterexamen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Animal Science).
Examenskrav
Masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng, varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 högskolepoäng kurser med fördjupning inom husdjursvetenskap (A1N; A1F)
minst 30 högskolepoäng självständigt arbete inom husdjursvetenskap (masterarbete/A2E)
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
INNEHÅLL
Genom att välja kurser skapar du en egen profil för din utbildning. Du kan fördjupa dig inom djurvälfärd och djurskydd, näringsfysiologi och nutrition eller genetik och avel. Programmet ger dig en vetenskaplig grund som gör att du kan identifiera, analysera och lösa problem samtidigt som du har djurens och samhällets behov i fokus. Lärarna på programmet är forskare, och som student kommer du därför i nära kontakt med aktuell forskning. Programmet avslutas med ett examensarbete på 30 högskolepoäng.
Vill du lära dig mer om husdjursgenetik, avel eller bioinformatik?
European Master in Animal Breeding and Genetics (EMABG)
Detta program drivs gemensamt av SLU och fem andra europeiska universitet (Universität Wageningen, Universität Göttingen, AgroParisTech, Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) och Universität für Bodenkultur (BOKU, Wien). Det första året läser du antingen i i Wageningen eller Göttingen. Det andra året läser du på något av de andra universiteten, vilket beror på den inriktning du valt.
EMABG är ett masterprogram som fyller ett verkligt behov, såväl inom industri som i samhället i stort. Det är utformat för att svara på de vetenskapliga, praktiska och samhälleliga utmaningar som avel och husdjursgenetik står inför.
Intresset för djur och deras samspel med människan har lett till en stark arbetsmarknad för husdjursvetare. Som husdjursvetare kan du arbeta nationellt eller internationellt med forskning eller produktutveckling, jordbruk/djurrådgivning och utvärdering, på såväl myndigheter som vid offentliga organisationer och privata företag. Det finns även spännande karriärmöjligheter inom undervisning eller informations- och journalistikbranschen. Du kan också fortsätta dina studier mot en doktorsexamen.
Programkod: VM006
Fastställd av: Utbildningsnämnden, 2015-10-14 Reviderad: 2024-04-23 Reviderad av: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap SLU ID: SLU.ua.2024.3.1.1-1535 Utbildningsplanen gäller från: HT 2024 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Behörighetskrav
För att bli antagen till husdjursvetenskap – masterprogram krävs:
Grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Särskild behörighet: fördjupning omfattande 90 hp inom något av följande ämnen/utbildningsområden:
biologi
husdjursvetenskap
lantbruksvetenskap, varav minst 30 hp husdjursvetenskap/zoologi
hippologi
djuromvårdnad
veterinärmedicin
Dessutom krävs kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurs Engelska 6.
Betygskrav: I ovanstående kurs krävs lägst betyget Godkänd. Detta är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå från ett svenskt lärosäte omfattande 180 högskolepoäng. För sökande från nordiska länder och vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler.
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.
Innehåll
Beskrivning av programmet
Syftet med programmet är att erbjuda studenten en tydligt profilerad och fördjupad kunskap inom huvudområdet husdjursvetenskap. Programmet vilar på vetenskaplig grund med en nära koppling till SLU:s forskning samt det omgivande samhället och behandlar aktuella frågeställningar inom husdjursvetenskap från olika perspektiv.
Programmet har ett genomtänkt innehåll av generella kompetenser oberoende av vilka kurser studenten väljer där studenten exempelvis får träna sin förmåga i kritiskt tänkande, muntlig och skriftlig kommunikation, informationskompetens, att arbeta självständigt såväl som i grupp, samt att identifiera och reflektera över aktuella frågeställningar.
De pedagogiska metoderna syftar till att stimulera det livslånga lärandet och en studentcentrerad undervisning är central för programmet. Utbildningen startar med en gemensam introduktion som ger en bred överblick över ämnesområdet och de vetenskapliga metoder som används inom husdjursvetenskap. Kursutbudet ger sedan möjlighet till fördjupning inom etologi-djurvälfärd-djurskydd och nutrition-utfodring. Det finns även ytterligare möjlighet till specialisering inom exempelvis genetik-avel eller utbytesstudier. I slutet av utbildningen ges möjlighet att i forskningsmiljö träna specifika kompetenser som krävs för att genomföra ett forskningsprojekt. Programmet avslutas med ett självständigt arbete på 30 hp vilket ger möjlighet till att tillämpa inhämtade kunskaper och förbereda för fortsatta akademiska studier eller för arbete på företag, organisationer eller myndigheter.
En väl fungerande studiemiljö präglas av öppenhet, jämställdhet och ett inkluderande sätt. SLU har ett aktivt arbete för jämställdhet och lika villkor, vilket främjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför.
SLU har även ett aktivt arbete för att inkludera hållbarhetsfrågor i samtliga utbildningar. Programmets nära koppling till aktuell forskning och omgivande samhälle ger studenterna möjlighet att utveckla kunskaper som krävs för att reflektera över och arbeta med olika hållbarhetsaspekter inom husdjursvetenskap.
År 1
Animal science – a scientific approach, 15 hp (HV, A1N)
Animal welfare and behavior, 15 hp (HV/BI, A1N)
Designing breeding programmes, 15 hp (HV/LB, A1N)
Feed science and forage production, 15 hp (HV/LB, A1N)
Animal nutrition and welfare, 15 hp (HV/BI, A1N)
Animal genetics - health, behavior and welfare, 15 hp (HV/BI, A1N)
År 2
Advanced animal nutrition, 7,5 hp (HV/BI, A1F)
Biology of lactation, 7,5 hp (BI/HV, A1F)
Advanced animal welfare and animal protection, 15 hp (HV/BI, A1F) Research training and projects including laboratory animal science, 15 hp (HV/BI, A1F)
Independent project in animal science, 30 hp (HV, A2E)
Kursutbudet kan ändras under utbildningens gång. Beslut om kursutbudet fattas i god tid inför kommande läsår.
För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som gäller specifikt för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns i ramschemat på SLU:s studentwebb.
Under vissa studieperioder (delar av termin) erbjuder SLU flera programkurser som studenten kan välja mellan. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser förutsatt att behörighetskraven är uppfyllda och att studenten anmält sig i tid.
Mål
Mål för examen
I enlighet med bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för masterexamen:
Kunskap och förståelse
För masterexamen ska studenten • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdighet och förmåga
För masterexamen ska studenten
visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen ska studenten
visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, - visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Husdjursvetenskap – masterprogram syftar till en masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap, som är en generell examen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Student som uppfyller fordringarna för masterexamen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Animal Science).
Examenskrav
Masterexamen med huvudområdet husdjursvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng, varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 högskolepoäng kurser med fördjupning inom husdjursvetenskap (A1N; A1F)
minst 30 högskolepoäng självständigt arbete inom husdjursvetenskap (masterarbete/A2E)
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Övergångsbestämmelser
Övriga föreskrifter
Det förutsätts att studenter som antas till programmet har studerat zoofysiologi.
Övrig information
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på masterprogrammet med avlagd examen har möjlighet att fortsätta sina studier på forskarnivå.
Revidering av utbildningsplan
Versionshantering av utbildningsplanen, version 2: Stycke om JLV tillagt. Kurslista uppdaterad. Övriga upplysningar tillagda. Den student som påbörjat utbildningen enligt version 1 av utbildningsplanen kan utan några särskilda åtgärder fortsätta i högre årskurser enligt version 2.
Versionshantering av utbildningsplanen, version 3: Områdesbehörighet har strukits. Administrativ anpassning till de nya riktlinjerna för utbildningsplaner. Justering av kurslistan. Den student som påbörjat utbildningen enligt version 1 och version 2 av utbildningsplanen kan utan några särskilda åtgärder fortsätta i högre årskurser enligt version 3.
Take the opportunity to chat with our international Student ambassadors and read the blogs to gain an insight into their lives as students in Sweden and at SLU.
Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.
Campus Uppsala
Uppsala är Sveriges fjärde största stad och navet för SLU:s utbildningsverksamhet.SLU:s campus som ligger precis utanför centrala Uppsala är rymlig, lummig och pittoreskt och är en passande miljö för Sveriges enda jordbruksuniversitet.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.