Det här programmet är ett utmärkt val för dig som är öppen för nya idéer och vill få en djup förståelse för skogsskötsel, ekologi, planering och policy som går utöver vissa nationella skogliga traditioner.
PROGRAMINFORMATION
Programmet har internationell antagning och all undervisning sker på engelska.
Skogsbruket genomgår för närvarande en snabb förvandling. Euroforester-programmet är en global utbildningsmiljö där studenter från hela världen möts, utbyter kunskap och diskuterar skillnader i skogsbruk och kultur.
Euroforester är ett masterprogram som ges på SLU:s campus i Alnarp. Studenter från hela världen läser på programmet och även lärargruppen kännetecknas av mångfald.
På detta program integreras flera olika ämnen, vilket gör att du som student får djupgående och överförbara kunskaper som förbereder dig för en karriär inom den internationella skogssektorn.
Fokus ligger på Östersjöregionen och Centraleuropa, men programmet tar även upp frågor av global betydelse och är därför relevant för studenter även från andra delar av världen. Eftersom skogsbruket genomgått omvälvande förändringar under senare år tar undervisningen ett helhetsgrepp som omfattar mycket mer än bara produktion och vinst.
Euroforester har utvecklats i samarbete mellan skogsfakulteterna vid 14 europeiska universitet. Under ledning av ett internationellt forskar- och lärarteam får studenter på Euroforester-programmet delta i flera studieresor både inom Sverige och utomlands.
Som student vid programmet har du möjlighet att, i konkurrens, söka till utbytesprogrammet TRANSFOR-M för ditt andra år av programstudierna. Inom TRANSFOR-M har du möjlighet att läsa ett år vid ett av tre partneruniversitet; University of British Columbia, University of Alberta eller Lakehead University. Efter fullgjorda studier uppfyller du kraven för att ansöka om en dubbel examen, en från SLU och en från det kanadensiska universitetet.
Av våra alumnenkäter framgår att studenter med en Euroforester-examen är eftertraktade på arbetsmarknaden. Efter avslutad utbildning kommer du att ha kunskap och färdigheter för ett flertal olika yrken som specialist eller rådgivare vid myndigheter, kommuner och skogsbolag. Du kan också fortsätta din akademiska karriär som doktorand.
Vill du bli jägmästare?
Utbildningen kan även leda till yrkestiteln jägmästare utifrån ditt val av kandidatprogram och kurser. Mer info om vägen till jägmästarexamen hittar du här: Länk till information om jägmästarexamen.
FAKTA & BEHÖRIGHET
Namn:Euroforester
Nivå:Masternivå
Språk:Engelska
Omfattning:2 år, 120 hp
Studiestart:HT 2025
Sista anmälan för internationella studenter:2025-01-15
Sista anmälan för svenska studenter:2025-04-15
Studieort:Alnarp
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:81062
Anmälningskod för internationella studenter:81008
Urval:Högskolepoäng
Behörighet:
För att bli antagen till masterprogrammet Euroforester krävs grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen särskild behörighet: fördjupning omfattande minst 60 hp inom något av följande: - Skogsbruksvetenskap - Skogshushållning - Skogsvetenskap - Biologi - Miljövetenskap - Naturresursförvaltning Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska 6. Detta är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå om 180 högskolepoäng från ett svenskt lärosäte. För sökanden från vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler. Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt. För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Masterprogrammet Euroforester syftar till en masterexamen med huvudområdet skogsbruksvetenskap. Masterexamen är en generell examen.
Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis med benämningen masterexamen med huvudområdet skogsbruksvetenskap (Degree of Master of Science with a major in Forestry Science).
Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Programmet innehåller kurser som, beroende på kursval och kombination med tidigare studier inom skogliga program på kandidatnivå vid SLU, kan ligga till grund för att uppnå fordringarna för yrkesexamen jägmästarexamen om 300 hp. Målen för jägmästarexamen framgår av förordning för Sveriges lantbruksuniversitet. Kraven för att uppnå jägmästarexamen definieras i SLU:s lokala examensordning.
Examenskrav
Masterexamen med huvudområde skogsbruksvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet skogsbruksvetenskap (A1N; A1F)
minst 30 hp självständigt arbete inom huvudområdet skogsbruksvetenskap (masterarbete/A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
I masterexamen kan kurser om maximalt 30 hp utgöras av kurser på grundnivå förutsatt att dessa inte ingått i behörighetsgivande kandidatexamen eller motsvarande. Samtliga kurser ingående i examen ska vara på högskolenivå, helt avslutade och får ej överlappa/likna varandra i innehåll.
INNEHÅLL
Euroforester fokuserar på hållbart skogsbruk i Östersjöregionen, där en betydande del av de europeiska skogsresurserna finns. Länderna i regionen har jämförbara klimatförhållanden, men praxis och traditioner inom skogsbruket skiljer sig mycket åt. Tillsammans med studenternas och lärarnas internationella profil ger detta utmärkta förutsättningar för internationella jämförelser av skog och skogsbruk. För svenska studenter är Euroforester av särskilt intresse då det även ger ingående kunskap om de sydsvenska skogarna och deras brukande.
Programmet börjar med ett ettårigt utbildningspaket med betoning på skogsskötsel, ekologi, planering och skogspolitik.
Det sydsvenska barrskogsbruket är i fokus för den första kursen, där vi ingående undersöker hur beståndsutveckling påverkas av skogsskötsel och naturhänsyn.
I den andra kursen ändras skalan från bestånds- till fastighets- och landskapsnivån. Här ingår en översikt av grundläggande koncept för långsiktig skoglig planering inriktad mot hållbar produktion av virke och andra ekosystemtjänster, och du utarbetar en långsiktig plan för en stor skogsfastighet.
Den tredje kursen behandlar skogspolitik på nationell och internationell nivå. Mycket uppmärksamhet ägnas åt jämförande skogspolitiska analyser mellan de deltagande studenternas hemländer.
I den fjärde kursen studerar vi nordeuropeiska ädellövskogars ekologi, dynamik, biologiska mångfald och skötsel. Effekterna av modernt skogsbruk och globala miljöförändringar diskuteras, liksom strategier för att bevara en rik flora och fauna.
Under det andra året arbetar du med ditt examensarbete och läser valbara kurser vid en av partnerfakulteterna. Studenter som stannar på Alnarps campus kan läsa kurser om avancerad skogsskötsel i tempererade och tropiska skogar. I många fall genomförs examensarbetet i samarbete med andra fakulteter och handledarna kommer från flera olika länder.
Utexaminerade studenter från programmet är mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Inom några år efter examen är många redan anställda på viktiga positioner inom en rad olika organisationer – allt från skogsägarföreningar i Sverige och Greenpeace i Ryssland till multinationella företag som är verksamma över hela världen. Tidigare studenter på programmet upprätthåller aktivt de internationella nätverk de fått på programmet genom forskarkonferenser vart tredje år som roterar mellan de deltagande länderna.
Programkod: SM008
Fastställd av: Utbildningsnämndens ordförande, 2023-06-15 SLU ID: SLU.ua.2023.3.1.1-2273 Utbildningsplanen gäller från: HT 2024 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom skog
Behörighetskrav
För att bli antagen till masterprogrammet Euroforester krävs
grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen
särskild behörighet: fördjupning omfattande minst 60 hp inom något av följande:
Skogsbruksvetenskap
Skogshushållning
Skogsvetenskap
Biologi
Miljövetenskap
Naturresursförvaltning
Dessutom krävs kunskaper motsvarande Engelska 6. Detta är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå om 180 högskolepoäng från ett svenskt lärosäte. För sökanden från vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler.
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Innehåll
Beskrivning av programmet
Övergripande beskrivning
Masterprogrammet Euroforester har en internationell profil och fokuserar på hållbar förvaltning av skogsekosystem och skogslandskapet samt på anpassning av skogsskötseln till globala miljöförändringar. Programmet ger studenter möjligheten att fördjupa sig i tempererade och boreala skogar i Europa. Programmets kärna är profilerande kurser som ges under programmets första studieår. Därefter väljer studenten programkurser med möjlighet till fördjupning eller breddning samt ett självständigt arbete.
Innehåll och genomförande
Bred kunskap och förståelse inom huvudämnet ges under första årets programprofilerande kurser med fokus på skötsel och klimatanpassning av tempererade och boreala skogar, ekologi, restaurering, samt skogspolitik.
Programmets kurser under år 1 innebär en progression av såväl ämneskunskap som generiska kompetenser. Analyser av etablerade och nya skogsskötselsystem, samt deras konsekvenser för såväl skogsproduktionen som andra ekosystemtjänster utgör en bärande del i programmet. Inom policy ligger gränssnittet mellan skog och samhälle, bland annat diskuteras etiska frågeställningar såsom den globala utmaningen att balansera nyttjandet och bevarandet av skogliga resurser och samhällets utveckling. Effekter av det moderna skogsbruket på biologisk mångfald diskuteras tillsammans med strategier för bevarande, vård och restaurering av skogsekosystem. Att förstå skogars ekologi, biologiska mångfald, historia och skötsel samt deras ekonomiska, rekreativa och samhällsmässiga potential i övrigt utgör en viktig del av programmet.
Programmets valbara kurser under år 2 ger möjlighet till specialisering inom egenvalda ämnesområden, till exempel skogsföryngring, modellering och förvaltning av stadens skogar och träd. Valbara kurser kan läsas vid SLU eller på annat universitet i eller utanför Sverige. I examensarbetet ges tillfälle att syntetisera och tillämpa erhållna ämneskunskaper i form av ett mindre forskningsprojekt.
Pedagogik
Pedagogiken inom programmet fokuserar på studentaktiverande lärprocesser. Learning-by-doing är en grundläggande princip, inte minst på fältexkursioner och studieresor som ingår i programmet. Exempel på undervisningsformer är arbete med systemmodeller och studentledda seminarier, liksom fältövningar och analys av vetenskapliga artiklar. Examination sker främst i form av enskilda inlämningsuppgifter, redovisningar samt individuella tentamina. Studenterna utvecklar färdigheter i olika strategier för klimatanpassning, skogsinventering och modellering genom användning av olika planeringsverktyg, såsom produktions- och landskapssimulatorer. Ökad förståelse av komplexa problem ges genom diskussioner av aktuella frågor med representanter från bland annat skogsägare, skogsförvaltare, myndigheter, naturvård, träindustrin och ideella organisationer (NGO). Genom programmets innehåll och pedagogik tränas studentens förmåga att redogöra för och diskutera sin kunskap och att argumentera i såväl lokala, regionala, nationella som internationella sammanhang. Stor vikt läggs även på jämförande analyser mellan olika länder. Dessa aktiviteter bidrar till att utveckla studenters förmåga att i sin framtida yrkesroll hantera osäkra beslutssituationer.
Övrigt
En väl fungerande studiemiljö präglas av öppenhet, jämställdhet och ett inkluderande sätt. SLU har ett aktivt arbete för jämställdhet och lika villkor, vilket främjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför.
SLU:s profil är inriktad på kunskap om de biologiska naturresurserna, och samhällsutmaningar som råvaru-, vatten- och energiförsörjning samt klimatförändringar har kopplingar till våra ansvarsområden. FN:s mål för hållbar utveckling berör bland annat dessa samhällsutmaningar, men även människans brukande och förvaltande av de biologiska naturresurserna.
Programmet ges på engelska.
Kurser i programmet
Huvudområden: SV = Skogsbruksvetenskap, BI = Biologi
Kurs (huvudområde, fördjupning)
År 1
Skötsel av tempererade skogar, 15 hp (SV, A1N)
Hållbar skogsskötsel – analys och anpassningar, 15 hp (SV, A1N)
Nationell och internationell skogspolitik, 15 hp (SV, A1F)
Ädellövskog – historia, ekologi och skötsel, 15 hp (SV/BI, A1N)
År 2
Skoglig föryngring, 7,5 hp (SV, A1N)
Skoglig modellering, 7,5 hp (SV, A1N)
Självständigt arbete, 30/60 hp (SV, A2E)
Valbara kurser
Kursutbudet kan ändras under utbildningens gång. Det kan leda till en ny version av utbildningsplanen där information om övergångsbestämmelser anges. Beslut om kursutbudet fattas i god tid inför kommande läsår.
För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som gäller specifikt för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns i ramschemat på SLU:s studentwebb.
Under vissa studieperioder (delar av termin) erbjuder SLU flera programkurser som studenten kan välja mellan. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser, förutsatt att behörighetskraven är uppfyllda och att studenten har anmält sig i tid.
Mål
Allmänna mål
De allmänna målen för utbildning på grund- respektive avancerad nivå beskrivs i högskolelagen, 1 kap. 8–9 §§.
Mål för masterexamen
I enlighet med bilagan till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för masterexamen:
Kunskap och förståelse
visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdighet och förmåga
visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Masterprogrammet Euroforester syftar till en masterexamen med huvudområdet skogsbruksvetenskap. Masterexamen är en generell examen.
Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis med benämningen masterexamen med huvudområdet skogsbruksvetenskap (Degree of Master of Science with a major in Forestry Science).
Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Programmet innehåller kurser som, beroende på kursval och kombination med tidigare studier inom skogliga program på kandidatnivå vid SLU, kan ligga till grund för att uppnå fordringarna för yrkesexamen jägmästarexamen om 300 hp. Målen för jägmästarexamen framgår av förordning för Sveriges lantbruksuniversitet. Kraven för att uppnå jägmästarexamen definieras i SLU:s lokala examensordning.
Examenskrav
Masterexamen med huvudområde skogsbruksvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet skogsbruksvetenskap (A1N; A1F)
minst 30 hp självständigt arbete inom huvudområdet skogsbruksvetenskap (masterarbete/A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
I masterexamen kan kurser om maximalt 30 hp utgöras av kurser på grundnivå förutsatt att dessa inte ingått i behörighetsgivande kandidatexamen eller motsvarande. Samtliga kurser ingående i examen ska vara på högskolenivå, helt avslutade och får ej överlappa/likna varandra i innehåll.
Övrig information
Allmänna bestämmelser för utbildning på grund- och avancerad nivå
Mer information om terminstider, examination, tillgodoräknande, antagning till senare del av program finns i utbildningshandboken på SLU:s studentwebb.
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på masterprogrammet Euroforester med avlagd examen har möjlighet att fortsätta sina studier på forskarnivå.
Take the opportunity to chat with our international Student ambassadors and read the blogs to gain an insight into their lives as students in Sweden and at SLU.
Och vad är en jägmästare? En jägmästare är expert på skog och skogsbruk och på vad som krävs för att förvalta våra skogar på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt. Vill du veta mer?
Alnarp
Campuset med Malmö, Lund och Köpenhamn runt hörnet. På campus Alnarp finns mycket att upptäcka för dig som student. Förutom allt som händer på campus har du även tillgång till utbudet i de lite större städerna i närheten.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.