Vill du ta djursjukvården in i framtiden, och fördjupa dig inom djurens hälso- och sjukvård, med fokus på forskning och utveckling?
PROGRAMINFORMATION
Programmet har internationell antagning och all undervisning sker på engelska.
Programmet ger dig en bra grund för forskarutbildning samt kunskap för att hållbart och etiskt bedriva utvecklingsarbete, innovation och arbete inom djurhälsovård idag och i framtiden. Programmet utgår ifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med tydlig koppling till forskning och näringslivet inom djurens hälso- och sjukvård. Studierna ger dig fördjupade kunskaper inom bl.a. djuromvårdnad inom medicin, kirurgi, anestesiologi, akut/intensivvård, samt rehabilitering.
En masterexamen i djuromvårdnad medför inte möjlighet att söka legitimation som Djursjukskötare.
FN:s globala mål i utbildningen
SLU:s utbildningar skapar kunskap som bidrar till att nå målen för hållbar utveckling, både inom Sverige och internationellt.
Sista anmälan för internationella studenter:2025-01-15
Sista anmälan för svenska studenter:2025-04-15
Studieort:Uppsala
Studietakt:Helfart
Studieform:Campus
Anmälningskod för svenska studenter:81133
Anmälningskod för internationella studenter:81134
Behörighet:
Grundläggande behörighet: Examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk utbildning.
Särskild behörighet: Fördjupning omfattande 90 högskolepoäng inom något av följande ämnen/huvudområden • djuromvårdnad, • veterinärmedicin.
Dessutom krävs kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurs Engelska 6.
Examen:
Examen som utbildningen syftar till
Djuromvårdnad - masterprogram syftar till en masterexamen som är en generell examen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen Masterexamen med huvudområdet djuromvårdnad (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Veterinary Nursing).
Examenskrav
Masterexamen med angivet huvudområde uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
• minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet (A1N; A1F),
• minst 30 hp självständigt arbete inom huvudområdet (masterarbete/A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
I masterexamen kan kurser om maximalt 30 hp utgöras av kurser på grundnivå förutsatt att dessa inte ingått i behörighetsgivande kandidatexamen eller motsvarande.
INNEHÅLL
Programmet ger ett brett kunnande inom området, fördjupade teoretiska och metodkunskaper inom djurens hälso- och sjukvård, samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete. Färdigheter i att arbeta självständigt och i grupp, söka ny och relevant kunskap, formulera sig skriftligt och muntlig övas kontinuerligt under programmets gång. Under programmet betonas förmågan att analysera lösningar utifrån etiskt-, effektivitets-, och hållbarhetsperspektiv.
Utbildningen innefattar även återkommande delar av professionellt förhållningssätt med bl.a. samverkan inom och mellan professioner, samt kommunikation. Programmet avslutas med ett självständigt arbete på 30 hp, med möjlighet att tillämpa kunskaper och färdigheter i en aktuell frågeställning inom huvudområdet. Studierna ger goda kunskaper i vetenskapsteori och en god grund för forskarutbildning.
Karriärmöjligheterna inkluderar, förutom en akademisk karriär, innovationsarbete och avancerat arbete inom djursjukvård, medicinteknik, egenföretagande, produktutveckling samt arbete på myndigheter. En masterexamen gör det möjligt att fortsätta till en forskarutbildning.
Examen
Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Veterinary Nursing.
En masterexamen i djuromvårdnad medför inte möjlighet att söka legitimation som Djursjukskötare.
UTBILDNINGSPLAN
Utbildningsplan
Masterprogrammet Djuromvårdnad
120 Högskolepoäng
Programkod: VM007
Fastställd av: Utbildningsnämnden, 2021-09-09 Reviderad: 2024-12-16 Reviderad av: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap SLU ID: 2024.3.1.1-4107 Utbildningsplanen gäller från: HT 2025 Ansvarig programnämnd: Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Behörighetskrav
För att bli antagen till masterprogrammet i djuromvårdnad krävs
grundläggande behörighet: examen på grundnivå omfattande minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen
särskild behörighet enligt: fördjupning omfattande 90 högskolepoäng inom något av följande ämnen/huvudområden: djuromvårdnad eller veterinärmedicin.
Dessutom krävs kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurs Engelska 6. Detta är uppfyllt av den som har en examen på grundnivå från ett svenskt lärosäte omfattande 180 högskolepoäng. För sökande från nordiska länder och vissa engelskspråkiga länder gäller särskilda regler.
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i respektive kursplan.
Innehåll
Beskrivning av programmet
Masterprogrammet i djuromvårdnad ger en grund för forskarutbildning. Programmet ger kunskaper i hur ett kvalificerat utvecklingsarbete kan bedrivas inom djurens hälso- och sjukvård idag och i framtiden. Programmet utgår ifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med tydlig koppling till forskning, näringsliv och den framtida yrkesutövningen.
Programmets kursutbud och det avslutande självständiga arbetet möjliggör fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper i djuromvårdnad inom djurens hälso- och sjukvård, samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete. Färdigheter tränas i att arbeta självständigt, och i grupp, samt söka ny och relevant kunskap med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet. Akademiskt förhållningssätt, vetenskaplig metodik, vetenskapligt skrivande och muntlig framställan tränas kontinuerligt under programmets gång. Att självständigt söka, kritiskt tolka, värdera vetenskaplig litteratur utgör en viktig del av programmet. Under programmet betonas förmågan att analysera problemställningar och dess lösningar inom djuromvårdnad utifrån ett kvalitets-, etiskt-, effektivitets-, och hållbarhetsperspektiv. Utbildningen omfattar även moment gällande professionellt förhållningssätt, såsom samverkan och kommunikation både med kollegor inom professionen och med andra professioner i vårdteamet, samt med djurägare.
Det första året ger god kunskap om vetenskapsmetodik, vilket förbereder för det självständiga arbetet och tränar det vetenskapliga förhållningssättet inför framtida yrkesutövning. Studierna ger fördjupade kunskaper i djuromvårdnad inom bla anestesiologi, vårdhygien, utvärderings- och behandlingsmetoder inom rehabilitering, samt djuromvårdnad vid komplexa sjukdomsfall.
Programmets andra år består av ytterligare ämnesfördjupning. Kunskaper tillämpas i relevanta projekt. Programmet avslutas med ett självständigt arbete, med möjlighet att tillämpa kunskaper och färdigheter i en aktuell frågeställning inom huvudområdet.
En väl fungerande studiemiljö präglas av öppenhet, jämställdhet och ett inkluderande sätt. SLU har ett aktivt arbete för jämställdhet och lika villkor, vilket främjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför.
Programmet ges på engelska.
Kurser i programmet
Huvudområde: Djuromvårdnad (DO)
År 1
A scientific approach to veterinary nursing, 15 credits (DO, A1N)
Anaesthesia care in veterinary nursing, 15 credits (DO, A1N)
Principles and scientific fundaments within veterinary nursing 15 credits (DO, A1N)
Complex care needs and clinical nutrition, 15 credits (DO, A1N)
År 2
Infection prevention and control and emergency veterinary nursing, 15 credits (DO, A1F)
Veterinary rehabilitation 2, evidence-based practice, 15 credits (DO, A1F)
Independent project in Veterinary Nursing, 30 credits (DO, A2E)
Förändringar i kursutbudet kan ske under utbildningens gång. Beslut om kursutbud fattas i god tid inför kommande läsår.
För varje kurs i programmet finns en kursplan som anger vad som specifikt gäller för den kursen. Detaljerad information om när kurserna ges finns på SLU:s studentwebb.
Mål
Allmänna mål
De allmänna målen för utbildning på grund- respektive avancerad nivå finns beskrivna i Högskolelagen, 1 kap. §§ 8-9.
Mål för examen
I enlighet med bilaga till förordning för Sveriges lantbruksuniversitet ska studenten uppfylla följande mål för masterexamen:
Kunskap och förståelse
För masterexamen ska studenten
visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdighet och förmåga
För masterexamen ska studenten
visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen ska studenten
visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Självständigt arbete (examensarbete)
För masterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen eller motsvarande från utländsk utbildning.
Övrigt
För masterexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som Lantbruksuniversitetet bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.
Examen
Examen som utbildningen syftar till
Djuromvårdnad - masterprogram syftar till en masterexamen som är en generell examen. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.
Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen Masterexamen med huvudområdet djuromvårdnad (Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Veterinary Nursing).
Examenskrav
Masterexamen med angivet huvudområde uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:
minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet (A1N; A1F),
minst 30 hp självständigt arbete inom huvudområdet (masterarbete/A2E).
Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 hp eller motsvarande utländsk examen.
I masterexamen kan kurser om maximalt 30 hp utgöras av kurser på grundnivå förutsatt att dessa inte ingått i behörighetsgivande kandidatexamen eller motsvarande. Samtliga kurser ingående i examen ska vara på högskolenivå, helt avslutade och får ej överlappa/likna varandra i innehåll.
Övergångsbestämmelser
Revidering av utbildningsplan
Versionshantering av utbildningsplanen, version 2: revidering av texten inklusive kurslistan under ”innehåll och struktur”. Den student som påbörjat utbildningen enligt version 1 av utbildningsplanen kan utan några särskilda åtgärder fortsätta i högre årskurser enligt version 2.
Version 3: Justering av kurslistan. Den student som påbörjat utbildningen enligt version 2 av utbildningsplanen kan utan några särskilda åtgärder fortsätta i högre årskurser enligt version 3.
Övriga föreskrifter
En uttagen master i djuromvårdnad medför inte möjlighet att söka legitimation som Djursjukskötare.
Övrig information
Allmänna bestämmelser för utbildning på grund- och avancerad nivå
Mer information om terminstider, examination, tillgodoräknande, antagning till senare del av program finns i regelsamlingen för utbildning på grund- och avancerad nivå på SLU:s studentwebb.
Möjlighet till fortsatta studier
Den student som har fullgjort utbildningen på Djuromvårdnad - masterprogram med avlagd examen har möjlighet att fortsätta sina studier på forskarnivå.
En bild säger mer än tusen ord. Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och om hur det är att plugga på SLU.
Sveriges unika system för ansökningar gör det möjligt att ansöka om program och kurser vid olika universitet på samma ansökan.
Campus Uppsala
Uppsala är Sveriges fjärde största stad och navet för SLU:s utbildningsverksamhet.SLU:s campus som ligger precis utanför centrala Uppsala är rymlig, lummig och pittoreskt och är en passande miljö för Sveriges enda jordbruksuniversitet.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.