Hoppa till huvudinnehåll

Agronomprogrammet livsmedel

Hur kan vi få en mer hållbar livsmedelssektor samtidigt som vi ökar dess produktivitet? Läs till livsmedelsagronom och påverka framtidens livsmedelsförsörjning.
Ansök nu

PROGRAMINFORMATION

Agronomprogrammet livsmedel; är en naturvetenskaplig utbildning som ger dig möjlighet att både skapa framtidens mat och förstå vad som händer i kroppen när vi äter den.

Utbildningen inleds med kurser i klassiska naturvetenskaplig ämnen som kemi och mikrobiologi. Dessa ämnen formar programmets bas och är viktiga kunskapsklossar för att kunna förstå de andra mer specificerade ämnena i livsmedelsvetenskap som livsmedelsteknologi, nutrition och livsmedelstoxikologi. Programmet ger en helhetsbild av livsmedelskedjan, från råvara till färdig produkt. Genom programmet får du fördjupad kunskap om hantering och förädling av råvaror och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet.

I de agronominriktade kurserna får du ett tvärvetenskapligt perspektiv och en bredare förståelse av livsmedelsproduktionens komplexitet, eftersom du studerar tillsammans med studenter från andra agronominriktningar.

Redan under utbildningen får du kontakt med framtida arbetsplatser genom bland annat projektarbeten, externa föreläsare, studiebesök och möjligheten att genomföra en kvalificerad agronompraktik. Utbildningen har även stark anknytning till aktuell livsmedelsforskning och det finns möjlighet till att göra avslutande självständiga arbete i pågående forskningsprojekt eller i samarbete med branschföretag. Utbildningen ger dig möjlighet till ett brett val av arbetsplatser inom livsmedelskedjan.

Programmet leder till en agronomexamen med fördjupning inom livsmedelsvetenskap. Du kan även välja att ta ut en generisk master i livsmedelsvetenskap. Efter tre år är det också möjligt att ta ut en kandidatexamen i livsmedelsvetenskap.

Varför livsmedelsagronom?

Som livsmedelsagronom har du en god förståelse för lantbruk och hur våra naturresurser bäst nyttjas för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelsproduktion. Efter utbildningen har du en helhetssyn på livsmedlens produktions- och hanteringskedja samt väsentligt fördjupad kunskap om råvarornas och baslivsmedlens sammansättning och egenskaper, dess hantering och förädling och hur produktionsfaktorer påverkar livsmedlens kvalitet.

FAKTA OCH BEHÖRIGHET

Namn: Agronomprogrammet livsmedel
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 5 år, 300 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Antal platser: 15
Anmälningskod för svenska studenter: 91078

Urval: Betyg och högskolebetyg

Behörighet:

För att bli antagen till agronomprogrammet livsmedel krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt nedan:
- Biologi 2
- Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2
- Kemi 2
- Matematik 4

alternativt

- Biologi B
- Fysik A
- Kemi B
- Matematik D
Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Agronomprogrammet livsmedel syftar till en agronomexamen som är en yrkesexamen. Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng. Agronomprogrammet möjliggör även generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen agronomexamen (Degree of Master of Science in Agriculture).

Examenskrav

Agronomexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 300 högskolepoäng, med följande krav:

  • minst 90 hp agronomprofilerande kurser*
  • minst 90 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på grundnivå med successiv fördjupning inkl. 15 hp självständigt arbete (kandidatarbete, G2E)
  • minst 60 hp i huvudområdet livsmedelsvetenskap på avancerad nivå inkl. 30 hp självständigt arbete med lantbruksvetenskaplig inriktning (masterarbete, A2E)
  • alla obligatoriska kurser (enligt denna utbildningsplan)
  • valbara kurser (enligt denna utbildningsplan)

* Programkurser med tydligt yrkesrelaterat innehåll eller tydlig koppling till den agrara sektorn. 30 hp av de valbara kurserna kan ersättas av, för agronomexamen relevanta, kurser inom ämnesområdena: lantbruksvetenskap, livsmedelsvetenskap, biologi, markvetenskap, ekonomi, landsbygdsutveckling, husdjursvetenskap. Dessutom kan ytterligare valbara kurser ersättas av kurser inom inriktningens huvudområde/-n om de är relevanta för agronomexamen. Utöver det kan 15 hp i agronomexamen utgöras av valfria kurser.

INNEHÅLL

Årskurs 1

Programmet börjar med en introduktionskurs där du får bekanta dig med ämnet livsmedelsvetenskap. Kursen ger också en introduktion i allmänna färdigheter som hör till universitetsstudier, som exempelvis vetenskapligt skrivande och etik. För att förstå livsmedelsvetenskap läser du under första året viktiga bakgrundsämnen som kemi, biokemi, cellbiologi, och mikrobiologi.

Årskurs 2

Andra året bygger på med genetik, immunologi, allergi, växt- och djurfysiologi, och analytisk naturproduktkemi. I kursen livsmedels-mikrobiologi får du kunskap om mikroorganismers positiva eller skadliga verkan på livsmedel, och också prova på att göra livsmedels-mikrobiologiska analyser. Under vårterminen läser du också en kurs i Lantbruksvetenskap där du får en bred överblick och förståelse för svensk lantbrukssektor och dess samspel med det övriga samhället. Kursen görs tillsammans med studenter ifrån övriga agronomprogram, vilket ger dig en annan infallsvinkel på ämnet livsmedel. 

Årskurs 3

Under det tredje året läggs större fokus på livsmedel. Den först kursen är livsmedelskemi och fysik där du får lära dig om matens molekylära sammansättning och fysiska egenskaper. I kurserna human nutrition, livsmedelstoxikologi och riskbedömning, får du en bra överblick över nyttigheter och risker med livsmedel. Du läser också om hur tillverkningsprocesser och storskalig livsmedelsproduktion

Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen.

Årskurs 4 & 5

Under programmets senare del fördjupar du dig mer inom olika aspekter av livsmedelsproduktionen. Du läser bland annat en större tematisk kurs om projektledning tillsammans med studenter från de andra agronomprogrammen, där du förbereds inför din roll som agronom med fokus på kompetens inom projektledning och ledarskap. Därefter ges möjlighet till fördjupning inom olika livsmedelsgrupper såsom växt-, kött-, och mjölkprodukter, samt näringslära.

Vill du studera utomlands under utbildningen?
På den här sidan hittar du vilka olika internationella möjligheter det finns inom programmet. Länk: Internationella möjligheter inom livsmedelsprogrammet.

 

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Som livsmedelsagronom kommer du att arbeta med lösningar på några av världens mest aktuella utmaningar, till exempel hur hållbar mat ska produceras och hur matsvinnet ska minska.

Under utbildningen får du ett brett nätverk och flera kontakter inom branschnäringen. Som nyexaminerade kliver du tryggt in i ett arbetsliv fullt av möjligheter där du kan jobba både inom privat och offentlig sektor.

Med en livsmedelsagronomexamen får man ofta en projektledande position, till exempel som:

  • hållbarhetsansvarig
  • marknadsansvarig
  • livsmedelsinspektör
  • kvalitetskontroller
  • kvalitetsexpert
  • projektledare
  • forskare
  • konsult
  • certifieringsinspektör
  • produktutvecklare

Bland våra tidigare studenter finns många med en karriär inom hållbarhetsfrågor, produktkvalitet och marknadsföring. Flera av våra examinerade agronomstudenter har ledande chefspositioner, till exempel som:

  • Hållbarhetschef inom mejeriindustrin
  • Affärsutvecklare inom jordbruk och livsmedel
  • Senior rådgivare inom livsmedelssektorn
  • Verkställande direktör för en stiftelse inom lantbruksforskning
  • Expert inom kemi, miljö och fodersäkerhet
  • Projektledare för initiativ kring framtidens mat
  • Forskare inom bioteknik och livsmedelssektorn
  • Global ansvarig för mjölkkvalitet
  • Forskare med fokus på rymdmat
  • Produktägare med fokus på livsmedelsstandarder och märkning

Du kan också välja att fortsätta dina studier mot en doktorsexamen.

Vad blev det av dem? 

Undrar du vad som händer efter studierna på SLU? Klicka här för att se filmer med våra alumner.

UTBILDNINGSPLAN

Studentintervju med Love Hoff von Sydow

Hur är det att studera till livsmedelsagronom? Varför är mat så intressant och vad betyder det att få en yrkesexamen som agronom? Läs mer om Love Hoff von Sydows upplevelser som SLU student.

Studentintervju med Ellinor Littorin

Hur är det att studera till livsmedelsagronom? Vilken sorts praktik kan man göra och hur ska man beskriva programmet för andra? Läs om Ellinor Littorins upplevelser som SLU student.

Studentintervju med Christoffer-Robin Cederholm

Hur är det att studera till livsmedelsagronom? Varför ska man engagera sig i studentkåren och hur var det att gå från arbetslivet tillbaka till skolbänken? Läs om Christoffer-Robin Cederholms upplevelser som SLU student.

Hör alumnen Max berätta

Hur är det att arbeta som livsmedelsagronom? Hör Max berätta om sitt nuvarande arbete och vad han fick med sig från sin utbildning på SLU.

Hör alumnen Sara berätta

Hur är det att arbeta som Sustainability manager? Hör Sara berätta om sitt arbete och varför utbildningen till livsmedelsagronom passade henne så bra.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student

Möt studenten Sofie som kombinerar elitidrott och studier vid SLU

Sofie Bergman är en av SLU:s elitidrottsstudenter, s.k. EVL-student. Hon kombinerar sina studier på landskapsarkitektprogrammet med att spela curling på elitnivå.

Sofie Bergman Universiaden

Hur blir jag agronom?

Och vad är en agronom? En agronom arbetar med hållbar matproduktion och är experter på hur mat produceras och på vad som krävs för att göra det på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt. Läs mer om agronomexamen och vad en agronom gör här.

Inte behörig?

Har du inte teknisk eller naturvetenskaplig bakgrund? Läs en naturvetenskaplig bastermin, den ger dig platsgaranti till vissa program.

Studenter som pluggar

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här:
FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00

Boka tid
Om du önskar fördjupad vägledning kring dina studie- och karriärval, är du välkommen att boka en tid via vår onlinebokning.

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…