Kontaktinformation
Studentrekryteringen, study@slu.se
Ellinor, som kommer från Valdemarsvik, läser nu sitt fjärde år på SLU för att bli livsmedelsagronom. Innan hon började plugga i Uppsala passade hon på att ta två sabbatsår för att utforska olika intressen. Under de åren gick hon en odlingskurs, utbildade sig till yogalärare, lärde sig franska och jobbade som au-pair i England.
Hur kom du på att livsmedelsvetenskap var grejen för dig?
Det var en mix av mina intressen som odling, matlagning, miljö och hållbarhet som gjorde att jag valde livsmedelsprogrammet. En av mina grannar är utbildad livsmedelsagronom, så det var tack vare henne jag fick upp ögonen för både utbildningen och yrket.
Hur skulle du förklara vad en livsmedelsagronom är?
Jag brukar säga att en livsmedelsagronom är för mat- och lantbrukssektorn vad en civilingenjör är för industrin. Det känns väldigt värdefullt att vara agronom, eftersom utbildningen ger både praktiska kunskaper om tillverkning och förädling, men också mycket teoretisk förståelse.
Vad tycker du om din utbildning?
Den är så rolig! Utbildningen är både bred och djup på samma gång – man lär sig allt från hur molekyler förändras i kemiska reaktioner till hur olika produktionsmetoder påverkar våra livsmedelssystem. Genom utbildningen så har jag fått en förståelse av de olika reaktionerna som sker när man lagar mat, så om jag exempelvis steker en köttbit kan jag förstå hur Maillard-reaktionen får köttytan brun och smakrik.
I vintras gjorde du praktik, kan du berätta lite mer om det?
Jag gjorde min praktik hos KRAV, där min arbetsuppgift var att utföra en förundersökning inför deras affärsstrategi för KRAV-märkt öl. Anledningen till att jag valde att göra praktik var att jag ville få en inblick i arbetslivet.
Vad fick du med dig från din praktik?
Det jag fick med mig var hur spännande och komplext hela livsmedelsystemet är! Det finns så många olika aktörer som påverkar produktion och förädling av livsmedel. Min största insikt är hur roligt det är att få jobba med sådana här frågor. Maten är en central fråga både idag och imorgon.
Du har precis avslutat ditt kandidatarbete för Fazer. Hur var det att jobba med ett företag?
Jag tyckte att det var väldigt meningsfullt. Jag vill närma mig näringslivet, och det var därför jag även gjorde min praktik för KRAV i vintras. Att skriva mitt kandidatarbete i samarbete med ett företag var en perfekt möjlighet att träna på kontakten med branschen. Dessutom fick jag chansen att uppleva olika organisationskulturer och hantera olika arbetsfrågor, vilket hjälpte mig att förstå vilken typ av företag och arbetsroll som skulle passa mig bäst.
Vad drömmer du om att jobba med i framtiden?
Jag tycker komplexiteten av livsmedelssystemen är spännande. Därför skulle jag i framtiden vilja jobba med samordning inom livsmedelsfrågor, som beredskapsstrategier eller andra försörjningsfrågor. Jag gillar det molekylära, men jag vill också kunna sätta det i ett större samhällssammanhang.
Vad du tycker om Uppsala som stad och Campus Ultuna?
Uppsala är den perfekta stora, lilla staden. Campus Ultuna är dessutom ett vackert, grönt område. Att vara omgiven av natur, lugn och en härlig miljö, samtidigt som man har nära till stadens puls, känns som den bästa kombon!
Hur skulle du beskriva livsmedelsprogrammet?
Tänk dig en mix av hemkunskap och kemilabb!
Studentrekryteringen, study@slu.se