Studentintervju med Love Hoff von Sydow

Senast ändrad: 11 december 2024

Love går andra året på kandidatprogrammet i livsmedelsvetenskap. Han är från Stockholm och pluggade fysik innan han valde att byta bana. Hans intresse för mikrobiologi ledde honom till livsmedelsprogrammet, och det blev starten på en ny inriktning i studierna.

Varför är mat så intressant?

För att det är så fantastiskt och kreativt, man kan skapa så mycket smak och många upplevelser genom att kombinera olika råvaror och tillredningsmetoder.

Du pluggade ju fysik innan du började läsa livsmedelsvetenskap. Hur tycker du att det var att byta studier?

Jag är jättenöjd med beslutet. Jag trivs mycket bättre här, bland annat för att ämnena vi läser är så lättillgängliga och intressanta. De praktiska labbmomenten kompletterar teorin perfekt, och jag känner verkligen att det jag lär mig är relevant och användbart – särskilt för att bidra till en hållbar framtid.

Vilka typer av kurser har du läst?

I början var det mycket grundläggande kemi, och sedan har jobbat oss upp i storlekskalan till ämnen som växt- och djurfysiologi. Nu, i andra året, har vi börjat med mer livsmedelsrelaterade kurser, vilket är superkul! Jag ser verkligen fram emot alla spännande livsmedelskurser som väntar. Sista kursen jag läste var livsmedelsmikrobiologi, där vi i min labbgrupp gjorde två olika sorters isterband och genomförde kvalitetsmätningar för att säkerställa att de var säkra att äta.

Om man läser livsmedelsprogrammet så kan man utbilda sig till livsmedelsagronom. Vad betyder yrkesexamen som agronom för dig?

Innan jag började plugga på SLU så hade jag ingen aning om agronomtiteln. Men agronomer spelar en viktig roll i samhället, då de ofta jobbar med viktiga och relevant frågor inom den gröna näringen och omställning till en mer hållbar framtid. Som agronom har man en vetenskaplig approach till lantbruket och livsmedelsproduktionen. Under mina studier har min identitet som agronom växt fram, och nu är titeln "livsmedelsagronom" definitivt något som jag vill ha.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill gärna jobba med produktion, där jag antingen odlar eller framställer en råvara och sedan processar den – helst med mikrobiella metoder – för att skapa en god och attraktiv slutprodukt.

Du sitter i studentrådet BioLivs – vad är det bästa med det, och vad gör ni?

BioLivs studiebevakar för livsmedelsprogrammet och programmet Sustainable Food Systems. Vi sitter i programrådet, vilket ger oss möjlighet att påverka programmens utformning och diskutera stora frågor. Genom BioLivs får man nätverka med både andra årskurser och andra programutskott. Vi arrangerar också roliga aktiviteter som studiebesök hos livsmedelsproducenter och alumni-kvällar där tidigare studenter berättar om sina karriärer.

Slutligen, beskriv livsmedelsprogrammet med en mening.

Ett vetenskapligt perspektiv på maten vi äter, där man får en bred, tvärvetenskaplig förståelse för hela livsmedelsproduktionen.