
Vad är en jägmästare?
Jägmästare är experter på att förvalta skog och värden som är kopplade till skog. En jägmästare har en jägmästarexamen, en yrkesexamen med krav på både breda och fördjupade kunskaper inom skogsbruksvetenskap, biologi och ekonomi. För en generell examen, som kandidat- och masterexamen, ställs inte sådana krav.
Trots namnet arbetar jägmästare oftast inte med jakt. Jägmästare är en flera hundra år gammal titel, och användes ursprungligen för de som ansvarade för statens vilt och skogar. Läs om historiken hos Jägmästarnas förening.
Varför ska jag bli jägmästare?
Som jägmästare har du breda kompetenser inom skog, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden och ger dig goda karriärmöjligheter. En jägmästarexamen är en kvalitetsstämpel, som garanterar att du har den kompetens som behövs för avancerade yrkesroller inom skogssektorn som kräver avväganden av ekonomiska, miljömässiga och sociala mål. Kraven på yrkeskompetensen är framtagna i nära samarbete med arbetsgivare inom skogssektorn, och kompletterar kompetenser som andra yrkesroller tillför, som biologer och ekonomer.
Vad jobbar en jägmästare med?
De flesta med jägmästarexamen jobbar med skogsbruk och naturvård inom den breda och varierade skogssektorn, ofta i ledande befattningar. Arbetsgivare är främst företag, men många jobbar också på kommuner och myndigheter, såsom Skogsstyrelsen och länsstyrelser. Många jobbar också som forskare och lärare
Med en jägmästarexamen ökar dina chanser att snabbare nå högre positioner, som ledande roller eller specialist. Med jägmästarexamen har du en bättre grund för jobb som kräver både naturvetenskapliga och ekonomiska kunskaper, jämfört med personer med kandidat- och masterexamen.
Oavsett väg till skogssektorn väntar en stark arbetsmarknad och goda karriärmöjligheter, både i Sverige och internationellt.
Hur blir jag jägmästare?
För att bli jägmästare krävs fem år studier, inklusive minst 4,5 terminer skogsbruksvetenskap, en termin biologi och en termin ekonomi. De återstående två åren fyller du med mer kurser i dessa ämnen eller annat som är relevant för examen, efter eget intresse. Du kan därmed både fördjupa dig och bredda dig genom att lägga till andra valbara ämnen. Rakaste vägen till jägmästarexamen får du genom att välja en kombination av kandidat- och masterprogram som, utöver kandidat- och masterexamen, även leder till jägmästarexamen. Endast SLU kan ge jägmästarexamen.
Vi har fyra program som ger en start på vägen till jägmästarexamen, med olika stora möjligheter och valfrihet. Om du väljer inriktningen skogsbruksvetenskap på Skogsvetarprogrammet får du den rakaste vägen och flest masterprogram att välja mellan. Skogsmästarprogrammet har lika många möjligheter på masternivå, men är framför allt anpassat för dig som vill jobba efter tre års studier. Inriktningen skogsbruksvetenskap på såväl Skogsekonomiprogrammet som Forest and Landscape Programme ger också goda möjligheter, men här behöver du välja specifika masterprogram, komplettera med ett fåtal kurser och/eller byta studieort. Se mer om vägarna från de olika programmens inriktningar nedan.
Denna väg till jägmästarexamen gäller sedan höstterminen 2021, då det femåriga jägmästarprogrammet ersattes av kandidat- och masterprogram. De nya kraven för jägmästarexamen är framtagna i nära samarbete med arbetsgivare inom skogssektorn. De är designade för att ge dig flexibilitet i program- och kursval, samtidigt som de säkerställer den nödvändiga yrkeskompetensen.
Krav för jägmästarexamen
Jägmästarexamen uppnås efter att student fullgjort kursfordringar (godkända kurser) om 300 högskolepoäng (hp) med följande krav:
Baskrav, 195 hp
- 135 hp skogsbruksvetenskap varav
- minst 15 hp inom vardera av de tre områdena Mål, planering ochpolicy, Naturliga processer samt Arbetsprocesser
- minst 15 hp på fördjupningsnivå G2F
- minst 30 hp på avancerad nivå
- 30 hp biologi varav minst 15 hp inom ekologi
30 hp ekonomiämnen1 varav minst 15 hp företagsekonomi samt - Inriktnings-/specialiseringskrav, 105 hp
- 105 hp fördjupnings- eller breddningsstudier inom.
- bioekonomimanagement och/eller
- biologi och/eller
- företagsekonomi och/eller
- hållbar utveckling, och/eller
- juridik, och/eller
- kemi, och/eller
- landskapsarkitektur, och/eller
- lantbruksvetenskap, och/eller
- markvetenskap, och/eller
- matematisk statistik, och/eller
- nationalekonomi, och/eller
- skogsbruksvetenskap2, och/eller
- statistik, och/eller
- teknologi, och/eller
- annat ämne/huvudområde som tillgodoräknats3 som relevant motmålen för jägmästarexamen
Övrigt
Inom ramen för krav enligt ovan ska följande ingå
- självständigt arbete på grundnivå (kandidatarbete/G2E) om minst 15 hp
- minst 90 hp på avancerad nivå varav minst 60 högskolepoäng inom något av huvudområdena skogsbruksvetenskap, biologi, bioekonomimanagement eller företagsekonomi med följande krav:
- minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet (A1N; A1F),
- minst 30 hp självständigt arbete inom huvudområdet (masterarbete/A2E).
________________________________
- Företagsekonomi och/eller nationalekonomi och/eller bioekonomimanagement.
- Kurser inom Skogshushållning respektive Skogsvetenskap kommer att bedömas i särskild ordning (samlat)
- Kurser inom Skogshushållning respektive Skogsvetenskap kommer att bedömas i särskild ordning (samlat)
Det självständiga arbetet på avancerad nivå ska vara examinerat vid institution inom fakulteten för skogsvetenskap enligt fastställd kursplan för självständigt arbete för jägmästarexamen, alternativt tillgodoräknats som relevant mot målen för jägmästarexamen.
Samtliga kurser ingående i examen ska vara på högskolenivå, helt avslutade och får ej överlappa/likna varandra i innehåll.

Skogsvetarprogrammet - kandidatprogram 3 år
Vill du förstå skogen på djupet, från cellnivå till global naturresurs? På Skogsvetarprogrammet får du både djup och bredd i dina kunskaper om skogens ekosystem och hur skogen kan bidra till en hållbar framtid.

Skogsekonomi - kandidatprogram 3 år
Kombinera intresset för skog och ekonomi och ta plats i en internationell bransch med många karriärmöjligheter. Skogsekonomiprogrammet ger dig bredden och verktygen för att förstå hela värdekedjan – från skog till konsument. Din kompetens inom skogsekonomi är användbar i hela skogsbranschen.

Forest and Landscape - kandidatprogram 3 år
Vill du förstå skogen i ett större sammanhang, och dess betydelse för människor och samhälle? Här lär du dig hur skogslandskap sköts, upplevs och förvaltas ur både ett landskaps- och skogsbruksperspektiv. Programmet ger en helhetsbild av skogens olika värden. Undervisningen sker helt på engelska.

Skogsmästarprogrammet - kandidatprogram 3 år
På den här utbildningen möter teori verklighet – perfekt för dig som vill få saker att hända i skogen. Du får lära dig att sköta skog i samarbete med kunder och entreprenörer som utför åtgärder. Med skogen som ett av dina klassrum får du verktyg att hantera skogsbruk och naturvård i praktiken.

Masterprogram som kan leda till jägmästarexamen
Läsa mer om masterprogrammen som ger dig djupgående kunskaper och färdigheter inom skogsbruk, naturvård och hållbart resursutnyttjande och kan leda till en jägmästarexamen.
Kontaktinformation
Studie- och karriärvägledning
Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här:
FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.
E-post
studievagledning@slu.se
Telefon
018-67 28 00
Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00
Boka tid
Om du önskar fördjupad vägledning kring dina studie- och karriärval, är du välkommen att boka en tid via vår onlinebokning.