Kontaktinformation
Göran Sundblad, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
goran.sundblad@slu.se, 010-478 42 92
Fiskar av vissa arter är lättare att fånga än andra. Det gäller även inom fiskforskningen. Genom medborgarforskning kan du samarbeta med forskare för att öka kunskapen om arter som är viktiga för sportfisket, men som vi har svårt att samla in bra data om med våra vanliga övervakningsmetoder. Bli ”spöreggare”! Det är bra för fisken, ekosystemet och sportfisket.
Gädda och öring är exempel på arter som är svårfångade med de redskap vi normalt använder inom fiskövervakningen, till exempel nät och ryssjor. De få fångster som görs vid vetenskapliga provfisken blir alltså inte representativa. Genom samarbete med sportfiskare kan vi få en mer rättvisande bild av de här fiskbestånden. Tillsammans får vi fler timmar på vattnet och därmed större möjligheter att observera tillstånd och upptäcka förändringar.
Appen Spöreg är ett digitalt verktyg för datainsamling av sportfiskets arter och fångster. Via appen registrerar man sin fisketur och de fångster som görs. Informationen ger oss ökad kunskap om fiskbestånden och kan också användas för att följa upp deras status. I appen kan man också rapportera in observationer av däggdjur och fågel (säl och skarv) så vi kan lära oss mer om deras betydelse för fisket. Bli en spöreggare och fiska för forskning du också. Ansök längre ned på sidan!
Sportfiske är populärt, och det finns också en ambition hos både myndigheter och intresseorganisationer att utveckla fisket ännu mer. Men sportfisket påverkar förstås också fiskbestånden och ekosystemen i våra hav, sjöar och vattendrag. Vill man utöka fisket är det ännu viktigare att vi har bra kunskap om vad sportfisket betyder både för miljön och för samhället. Vi behöver kunskap så att vi kan nyttja resursen - fisken - på ett sätt som är hållbart i längden.
Vi anser att en seriös sportfiskare tar ansvar. Om man fiskar och nyttjar en fri resurs, då har man också ett ansvar att bidra till att fisket blir hållbart och att bestånden mår bra. En seriös sportfiskare ger något tillbaka. I det här fallet data, som forskare kan använda för att kartlägga hur fiskbestånden mår. Genom att regga dina fisketurer gör du alltså en fiskevårdande insats. Det är bra för fisken, ekosystemet och sportfisket.
* Instruktioner hur appen fungerar ges i samband med att din ansökan godkänns
För att fiska för forskning behöver du:
* fler arter kan tillkomma framöver
Göran Sundblad, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
goran.sundblad@slu.se, 010-478 42 92