Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt ett fiske som fångar rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och vid rätt tidpunkt. Tillsammans med fiskenäringen utvecklar sekretariatet för selektivt fiske vid SLU selektiva och skonsamma redskap som ska främja ett långsiktigt hållbart fiske.
Genom att använda selektiva fiskemetoder undviker man att fånga andra arter än den art som är målet för det aktuella fisket. Exempel är arter vars fångstkvoter är begränsade eller som är fredade.
Det kan till exempel handla om en rist (galler) som sorterar bort fisk vid fiske efter havskräfta eller räka eller gråsej vid fiske efter sill. Selektivt fiske kan också innefatta en strävan att fånga fisk och skaldjur av rätt storlek, som till exempel att sortera ut småräkor vid räkfiske.
Redskap för skonsamt och rovdjurssäkert fiske
Selektiva fiskemetoder innefattar även redskap som gör det möjligt att släppa tillbaka oönskad fångst levande, som till exempel torskburar och laxfällor. Vi utvecklar också redskap som är rovdjurssäkra (t.ex. sälsäkra burar) och skonsamma för att minimera risken att känsliga undervattensmiljöer skadas.
Selektiva fiskemetoder skall ses som ett kompletterande verktyg för hållbar förvaltning av fiskbestånden vid sidan av fångstbegränsningar (kvoter), insatsbegränsningar (t ex antal tillstånd), fredningstider och skyddsområden.
Samarbete mellan fiskare och forskare
Sedan 2014 har regeringen avsatt medel för att vidareutveckla fiskemetoder för selektivt och skonsamt fiske. Sekretariatet för selektivt fiske är en del av den satsningen och bygger på ett nära samarbete mellan fiskare och forskare. Hittills har drygt 40 projekt genomförts, där yrkesfisket stått för idéer och genomförande, och SLU Aqua för analys och vetenskaplig utvärdering.