Nyhet

Välkommen till Mjölkveckan 2023!

Publicerad: 21 augusti 2023
Några personer på en scen pratar med varandra. Foto.

Varmt välkommen till Mjölkveckan 23-26 oktober 2023! Den 25:e oktober hålls en konferens i Uppsala där du kan delta på plats eller digitalt. Dessutom sänds webbinarier den 23:e och 26:e. Möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion, olika utvecklingsvägar och hur forskningen kan bidra till utvecklingen kommer diskuteras.

År 2019 startade ett forskningsprogram om hållbar produktion och konsumtion av mjölk som koordineras av SLU Future Food. Förutom SLU deltar forskare från Chalmers och RISE. Programmet är inne på sitt sista år och många nya forskningsresultat har kommit fram.

– Under mjölkveckan vill vi dela med oss av spännande forskning från projekten för att snabbt få ut resultaten. Mjölkveckan har under åren ofta gett oss snabb återkoppling från praktiken på forskningsresultaten och detta kan leda till värdefulla uppslag och nya vinklingar på forskningen, berättar Mjölkveckans arrangör Margareta Emanuelson, som även koordinerar forskningsprogrammet.

Rekommendationer, lönsamhet och hållbarhet

Under konferensdagen kommer vi få ta del av avgörande händelser och konsekvenser från de senaste 30 åren av svensk mjölkproduktion, rekommendationer för en miljömässigt hållbar mjölkproduktion samt strategier för effektiv och hållbar utfodring och avel.

Forskare från programmet kommer också berätta om lönsamhet och hållbarhet ur ett helhetsperspektiv och diskutera mjölkens roll i en hållbar kost. Dagen avslutas med en paneldiskussion, ledd av Malin von Essen.

– Vi kommer att fokusera på hur vägen framåt för en hållbar svensk mjölkproduktion kan se ut och hur alla faktiskt har ett ansvar i denna utveckling, berättar Margareta.

Fruktsamhet och alternativfoder vid torka

Webbinarierna den 23:e oktober behandlar avel för bättre fruktsamhet och hur ljuset i stallet påverkar miljön för mjölkkorna och människorna. Den 26:e hålls föreläsningar om vallfoder och alternativa fodermedel vid torka.

–  Det finns ett behov av en oberoende mötesplats där forskningen möter praktiken. Många lantbrukare är glada över det här initiativet och genom att matcha forskare och praktiker får vi intressanta åsiktsutbyten. Vi är glada över att även i år ha Malin von Essen på plats som diskussionsledare och moderator, avslutar Margareta.

Den 24 oktober arrangeras dessutom Jordbruksekonomisk konferens 2023 på SLU, även den i aulan, och där diskuteras bland annat mjölkens ekonomi.

Fakta:

Mjölkveckan arrangeras av forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” som koordineras av framtidsplattformen SLU Future Food. Målet med programmet är att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och mjölkkonsumtion och sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer.

Totalt ingår sex olika forskningsprojekt med tre olika forskningsmiljöer, SLU, Chalmers och RISE och med bred representation från rådgivning, industri och praktik. Programmet startade 2019 och pågår fram till december 2023 och finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).