Kurs i vattenprovtagning

Senast ändrad: 24 oktober 2024

Den här sidan vänder sig till dig som vill certifiera dig som vattenprovtagare. Här finner du information om kursen.

Information om kursen

Naturvårdsverkets föreskrift om kontroll av vatten vid ackrediterade laboratorier (SNFS 1990:11, MS:29) reglerar vilken kunskap personal som utför provtagningen skall ha vid kontrollverksamhet. Efter vår utbildning och framgångsrikt avlagt kursprov är du certifierad provtagare enligt Naturvårdsverkets krav.

Kursen och all dokumentation ges endast på svenska.

Vem vänder sig utbildningen till?

Kursen vänder sig till personal som utför eller planerar att utföra provtagning i vatten och vattenföringsmätning för t.ex. miljöövervakning eller recipientkontroll. Med vatten avses här sjöar och vattendrag. Provtagning av t.ex. grund-, havs-, dricks- eller avloppsvatten, slam eller sediment ingår inte. Design av miljöövervaknings/provtagningprogram ingår inte i kursen.

Mål och förkunskap

Målsättningen är att du ska kunna utföra fysikalisk-kemisk och biologisk provtagning i sjöar och vattendrag på ett korrekt sätt. Det behövs inga förkunskaper för att delta i utbildningen. Dock kräver utbildningen vissa förberedelser, se information under rubriken "Förberedande arbete".

Innehåll och kursupplägg

På kursen varvas presentationer med praktiska övningar i fält.

Inför kursen

Beroende på utbildning och tidigare yrkeserfarenhet har olika provtagare mycket varierande förkunskaper. För att kunna ha ett effektivt arbetstempo under kursen får du därför lite hemuppgifter som du förväntas göra innan kursstart, se information under rubriken "Förberedande arbete". 

Dag 1 (vattenkemisk provtagning)

Första dagen är vi inomhus på förmiddagen och går igenom direktiv och förordningar som styr provtagning, ackreditering, kvalitetssäkring och ansvarsfrågor. Vi går igenom grundläggande limnologi, ekosystemets uppbyggnad, vattnets kemiska och fysiska karaktär samt dess effekter på biota. Vi pratar om säkerhetsfrågor, kontaminationsrisker, invasiva arter och patogener.

På eftermiddagen är vi i fält i halvgrupp där vi fokuserar på in situ-mätningar, klorofyllprovtagning samt visning av utrustning och vattenföringsmätning. Vi utför även provtagning i Fyrisån med fokus på provtagning inför kemisk analys.

Dag 2 (biologisk provtagning)

Dag två är vi vid Hågaåns utlopp till Mälaren och genomför praktisk provtagning från båt och strandkant. Vi delar in oss i två grupper för att träna provtagning inför biologisk analys (fastsittande kiselalger, växtplankton och bottenfauna).

Dagarna avslutas med ett kursprov för certifiering. Till din hjälp kan du använda vårt kurskompendium och dokumenten om de olika undersökningstyperna.

Nästa kurstillfälle, kurslängd och sista anmälningsdag

Nästa kurstillfälle är 7-8 maj 2025. Sista anmälningsdag 23 april 2025.

Kursen pågår följande tider:

Dag 1: Kl. 9:00 – 16:30

Dag 2: Kl. 8:00 – 16:45

 

Kursansvarig

Kursansvariga för provtagningskursen är personal vid institutionen för vatten och miljö, SLU. Personalen har lång erfarenhet inom miljöövervakning, provtagning, utbildning och kvalitetssäkring.

Du kan kontakta oss på mejladress ivm-support@slu.se om du har frågor.

Pris

Kursavgiften är xx kr per deltagare exklusive moms.

I kursavgiften ingår kursmaterial, kursintyg, luncher samt fika.

Praktisk information för deltagare

Kläder

Dag 1 är vi ute i fält halva dagen vid strandkant, dag 2 är vi utomhus hela dagen, dels på båt, dels tar vi sparkprov i vattendrag. Du behöver alltså ha med dig ändamålsenliga provtagningskläder och -skor efter väder. Vadarbyxor är att rekommendera framför gummistövlar för sparkprovtagningen dag två. Ta gärna med vadarbyxor om du har möjlighet. För deltagande dag 2 behöver du flytväst, ta gärna med om du har.

Utrustning att ta med

Förutom provtagningskläder bör du ha med dig personlig utrustning för alla sorters väder såsom regnkläder, arbetshandskar, vantar, mössa, solhatt, vattenflaska, kaffetermos.

Hotell

Boende ingår inte i kursavgiften. Deltagarna ansvarar själva för att boka eventuellt hotell.

Mat

Dag 1 äter vi på närliggande lunchrestaurang. Dag 2 beställer vi sallad som vi tar med oss ut i fält. Lunch ingår i kursavgiften. Eventuell specialkost anger du i anmälan.

Förberedande arbete

För att kunna uppnå bästa möjliga utbildning för dig och kunna ha ett effektivt arbetstempo, vill vi att alla deltagare är väl förberedda vid ankomsten till Uppsala. Gör därför följande hemmauppgifter.

  1. Undersök vilka olika provtagningar du och dina kollegor förväntas göra (vilka undersökningstyper) och varför.
  2. Kolla vad du har för provtagningsutrustning, ta gärna bilder.
  3. Studera de dokument som är del av din kurs i förväg (skiljer sig mellan dag 1 och dag 2). Nedan finns information om de sex olika undersökningstyper som kommer att avhandlas teoretiskt och praktiskt på utbildningen. 

Förberedelser inför dag 1

Förberedelser inför dag 2

 


Kontaktinformation

Vid frågor och funderingar, kontakta: ivm-support@slu.se