Hoppa till huvudinnehåll

Djursjukskötare Vill du ha ett meningsfullt och omväxlande yrke?

Brinner du för djursjukvård? Den moderna djursjukvården är avancerad och som djursjukskötare har du ett utmanande arbete. Du ansvarar för omvårdnaden om djuren och kontakten med djurägarna, så yrket kräver inte bara känsla för djur utan också för människor.

• Ett kandidatprogram med fokus på djuromvårdnad.

• Bred och omväxlande utbildning som varvar praktiska och teoretiska studier.

• Stor efterfrågan och hög anställningsbarhet av djursjukskötare efter examen.

PROGRAMINFORMATION

Vill du att friska och sjuka djur ska få en så god omsorg som möjligt? Gillar du kontakt med andra människor och deras sällskapsdjur? Som djursjukskötare utbildas du för att få en bred och fördjupad förståelse för djuromvårdnad och djursjukvård.

Djursjukskötare arbetar under eget ansvar med omvårdnaden av sjuka djur, söver och assisterar vid operationer, ansvarar för rehabiliteringen av djur efter skador och ger rådgivning i frågeställningar rörande djuromvårdnad. 

Bidrar till modern sjukvård

Som djursjukskötare arbetar du främst på djursjukhus och djurkliniker med häst, hund, katt och andra sällskapsdjur. Att djuren mår bra är viktigt, både för djuren, djurägarna och för samhället. Djurens positiva betydelse för folkhälsan poängteras i många sammanhang och detta kräver en väl utbyggd och modern djursjukvård. Djursjukskötarens kompetens inom djuromvårdnad säkerställer att djuren får den bästa vård och omsorg som finns att tillgå.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Djursjukskötarprogrammet
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2025

Sista anmälan för internationella studenter: 2026-01-18

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för internationella studenter: 91081

Urval: Betyg (2/3) och högskoleprov (1/3)

Behörighet:

För att bli antagen till djursjukskötarprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt följande:
- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1, Fy 1a, Ke 1 eller Bi 1, Fy 1b1+1b2, Ke 1)
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Djursjukskötarprogrammet syftar till en djursjukskötarexamen, som är en yrkes- examen. Djursjukskötarexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 180 högskolepoäng. Ytterligare examina kan vara möjliga om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen djursjukskötarexamen (degree of Bachelor of Science in Veterinary Nursing).

Examenskrav

Djursjukskötarexamen enligt utbildningsplan för djursjukskötarprogrammet uppnås efter fullgjorda kursfordringar om 180 högskolepoäng obligatoriska programkurser, inklusive 15 hp självständigt arbete (G2E).

INNEHÅLL

Årskurs 1

Utbildningen startar med en introduktionskurs i djuromvårdnad följt av grundläggande kurser i anatomi, fysiologi, biokemi, cellbiologi, näringsfysiologi och fodervetenskap. Under andra terminen får du användning av dina tidigare förvärvade kunskaper i kurserna mikrobiologi och grundläggande sjukdomslära och djuromvårdnad vid sjukdomstillstånd (del 1) samt praktisk färdighetsträning. 

Årskurs 2

I årskurs två ingår kurser i vårdhygien och anestesiologi samt fortsättning och fördjupning inom djuromvårdnad vid sjukdomstillstånd (del 2). Du får även en introduktion i epidemiologi, biostatistik och vetenskaplig metodik, och läsåret avslutas med 10 veckors extern verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på djursjukhus/djurklinik. Då VFU:n är förlagd till olika kliniker runtom i hela Sverige, kan detta medföra ökade levnadsomkostnader för de studenter som behöver bo på annan ort under VFU-tiden.

Årskurs 3

Årskurs tre börjar med ytterligare 10 veckors extern verksamhetsförlagd utbildning på djursjukhus/djurklinik. Därefter följer kurser inom djuromvårdnad vid anestesi, intensiv- samt akutsjukvård, samt inom arbetsledning och kommunikation, och rehabilitering. Under vårterminen genomförs ett examensarbete som innebär ett självständigt, fördjupat arbete inom djuromvårdnad.

Vetenskaplig grund med verklighetsanknytning

Under hela djursjukskötarutbildningen lägger vi stor vikt vid vetenskaplig förankring, verklighetsanknytning, praktisk och teoretisk kunskap. Undervisningen syftar även till att öka studenternas professionella färdigheter som social kompetens och kommunikationsförmåga.

 

Du hittar programmets kurser under fliken ”kurser på programmet” som finns längre ned på denna sida.

 

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som djursjukskötare kan du till exempel arbeta som:

  • legitimerad djursjukskötare
  • arbetsledare inom djurvård
  • rådgivare
  • forskning
  • egen företagare

KURSER PÅ PROGRAMMET

Årskurs 1

Årskurs 2

Vårdhygien

2024-09-02 - 2024-10-01
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 3

UTBILDNINGSPLAN

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag, onsdag, fredag kl. 10.00-11.00

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…