Marint faunaväkteri

Senast ändrad: 25 mars 2025
Man i dukutrustning under vattnet. Foto

Sedan 2018 arbetar SLU Artdatabanken med marint faunaväkteri, där allmänheten hjälper till att samla in information om marina djurarter. En förutsättning för att delta är att man kan dyka eftersom många av arterna vi samlar in information om lever på 5 till 30 meters djup.

Det marina faunaväkteriet består av två delar: letandet av arterna och rapporteringen. Rapporteringen sker i Artportalen, ett system för inrapportering och sökning av artobservationer i Sverige. För att kunna rapportera i systemet behöver man ett konto, har du redan ett konto använder du det. Av naturliga skäl är det svårt att rapportera i Artportalen direkt när man upptäcker en art eftersom man ofta befinner sig under vattenytan. Därför finns ett framtaget material som ska underlätta insamlandet av information under dyket för att sedan kunna överföra den till Artportalen.

Vilka arter letar vi efter?

  • 12 sjöstjärnor
  • 18 tiofotade kräftdjur
  • 16 nakensnäckor och deras släktingar

Dessa arter lever på dykdjup längs den svenska västkusten. De är tillräckligt stora för att synas utan hjälpmedel och de är möjliga att artbestämma med hjälp av vårt informationsmaterial. Vissa av arterna är rödlistade eller på annat sätt naturvårdsintressanta. Nytt för i år är att vi har lagt till tre främmande arter av kräftdjur som vi gärna får in mer information om. Mer information om arterna finns längre ner på sidan.

Hur gör man för att rapportera i Artportalen

  • Logga in eller skapa ett konto i Artportalen. Skapa konto i Artportalen
  • Välj Rapportera i menyn (du måste klicka på Rapportera, det räcker inte att bara föra muspekaren över)
  • En ny sida kommer upp. Klicka på rubriken Projekt.
  • Välj Faunaväkteri och sedan Marint faunaväkter.
  • Fyll i den information som samlats in vid dyktillfället.

Vilken information ska jag samla in vid dyket?

Kom igång genom att fokusera på en av grupperna. 

Det finns ett antal obligatoriska uppgifter som måste samlas in: 

  • art
  • datum
  • lokal (dvs platsen där arten observerades)

Kom ihåg att även anteckna att du letat efter en art men inte hittat den. Vid rapportering anger du då ”eftersökt men ej återfunnen”.  Den här informationen är viktig för att kunna se om arterna minskar eller försvinner från ett område. Förutom de obligatoriska uppgifterna finns det även ett antal extra önskvärda data. Mer information om dessa finns i det nedladdningsbara materialet. Har du möjlighet får du gärna fotografera de arter du ser samt miljöerna de observeras i.

För att underlätta insamlandet av information finns krysslistor och informationsfoldrar att ladda ner. Krysslistorna kan med fördel plastas in och tas med vid dyket. Du hittar länkar till materialet längre ner på denna sida.

Följande arter ingår i det marina faunaväkteriet:

Sjöstjärnor

Sjöstjärnor är en av flera grupper inom djurstammen tagghudingar (Echinodermata – ca 80 arter i svenska vatten). Här ingår även liljestjärnor, ormstjärnor, sjöborrar och sjögurkor. I svenska hav har 23 arter sjöstjärnor påträffats hittills. Av dessa ingår tolv i det marina faunaväkteriet. De arter som har valts ut är sådana som man kan finna på normala dykdjup och som är relativt lätta att identifiera. Några arter är vanliga, medan andra är ovanliga.

Tiofotade kräftdjur

Kräftdjur är en mycket stor och variabel djurgrupp med arter både i hav, sötvatten och på land. I Sverige finns omkring 1 600 arter totalt. I det marina faunaväkteriet ingår endast tiofotade kräftdjur och då närmare bestämt 13 arter och 5 högre taxa eftersom vi har slagit samman vissa arter under ett namn.

Nakensnäckor och deras släktingar

Blötdjur, eller mollusker, är en mycket stor djur grupp med arter både i hav, sötvatten och på land. Blötdjuren delas in i flera olika grupper, till exempel snäckor, musslor och bläckfiskar. I faunaväkteriet ingår endast en liten bråkdel – närmare bestämt 16 arter inom snäckorna. De arter som presenteras här tillhör de snäckor som inte bär ett synligt skal och flertalet hör till ordningen nakensnäckor.

Informationsmaterial att ladda ner:

Sjöstjärnor

Kräftdjur

Nakensnäckor

 

Webbinarier

För den som vill veta mer om hur man faunaväktar marina arter och hur rapportering i Artportalen går till anordnar vi webbinarium 23 och 29 april.

Webbinarium marint faunaväkteri 23 april

Webbinarium marint faunaväkteri 29 april

Rapporter

Rapport Marint faunaväkteri 2018

Rapport Marint faunaväkteri 2020

Rapport Marint faunaväkteri 2021-2023

Fakta:

På SLU Artdatabanken arbetar vi med att kartlägga tillståndet för den bio­logiska mångfalden i Sverige. Med hjälp av ett stort antal engagerade privat­personer, ­yrkesverksamma naturvårdare och expertkommittéer arbetar vi för att samla in och analysera data om Sveriges arter och naturtyper. 

SLU Artdatabanken är nationell koordinator för faunaväkteri, som är ideell övervakning och kunskapsinsamling av svenskt djurliv. Allmänhetens observationer är ett oerhört värdefullt bidrag i arbetet med att förstå tillståndet i naturen.


Kontaktinformation

018-672295