Remissvar på betänkandet ”Livsmedelsberedskap för en ny tid”

Senast ändrad: 20 juni 2024
Konservburkar med Campbells soppa flyger genom luften.

Regeringskansliet publicerade i februari 2024 betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid. SLU:s remissvar skickades till Landsbygds- och infrastukturdepartementet den 16 maj 2024. SLU:s remissvar baseras på bidrag från forskare och forskargrupper vid SLU som samlats in via en intern utlysning från SLU Future Food.

Bakgrunden till betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8) är att det säkerhetspolitiska läget avsevärt försämrats samtidigt som hotbilden breddats och blivit mer komplex. Efter att Sverige under flera årtionden inte haft någon nationell planering för livsmedelsberedskap finns åter ett behov av en sådan. Betänkandet lämnar ett antal förslag som framför allt är inriktade på beredskapslagring.

SLU tillstyrker utredningens förslag att skydda jordbruksmark och håller med utredningen om behovet av beredskapslager men generellt anser SLU att utredningen fokuserar för mycket på senare delar av livsmedelskedjan, medan primärproduktionen, som är basen för livsmedelskedjan, har en alltför nedtonad roll, detta trots att jordbruksmarken identifierats som en grundförutsättning.

SLU föreslår att en samlad funktion för livsmedelsberedskap inom primärproduktionen, inklusive företagandet, inrättas vid SLU som stöd till Livsmedelsverkets uppdrag att leda arbetet med att samordna åtgärder.

SLU:s remissvar skickades till Landsbygds- och infrastukturdepartementet den 16 maj 2024, se remissvaret här.

Inspel från forskare vid SLU

SLU:s remissvar baseras på tretton bidrag från forskare och forskargrupper vid SLU som sammanställts av handläggare vid planeringsavdelningen. Forskarna bjöds in via SLU Future Foods utlysning ”Lämna inspel på betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid”. Några forskare ombads också att bidra genom att komplettera med områden som inte fångades via utlysningen. Här är forskarnas analyser:

Viltets roll som livsmedel

Ett nationalekonomiskt perspektiv

Vikten av etiska hänsyn i livsmedelsberedskapen

Animalieproduktionens roll i livsmedelsberedskapen

Mört till gröten? Ett akvatiskt perspektiv på livsmedelsberedskapen

Beredskapsåtgärderna måste kopplas ihop med livsmedelssystemet

Bidrag till remissvar med fokus på ekologisk produktion

Bidrag till remissvar med fokus på växtskydd och växthälsa

Bidrag till remissvar med fokus på biogas

Bidrag till remissvar med fokus på företagande

Bidrag till remissvar med fokus på biofysiska möjligheter till jordbruksproduktion och matförsörjning i Sverige i händelse av kris